ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye-Suriye sınırında uçuşa yasak bölge kurulmasıyla ilgili olarak, “Bu konuyu gözden geçiriyoruz. Bu üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Kulağa geldiğinden çok daha karmaşık” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde konuşan Kerry, Suriye’ye kara harekatı konusunda bazı Arap ülkeleriyle görüşmeler yaptıklarını ifade ederek “Bu öneriler konusunda görüşmelerimiz sürüyor ancak bunlar ön görüşmeler” ifadesini kullandı.

Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Kerry ayrıca, “İran Devrim Muhafızları Ordusu, neredeyse tüm askerlerini Suriye’den çekti. (İran’ın dini lideri Ayetullah Ali) Hamaney, askerlerinin büyük bir kısmını bu ülkeden çıkardı. Suriye’de varlıkları önemli ölçüde azaldı” dedi. Kerry, “Bu, İran’ın Suriye’den Lübnan’a silah sevkiyatına devam etmediği anlamına gelmiyor. Bu durum, bizde endişeye yol açıyor” diye ekledi.

‘RUSYA’NIN AFGANİSTAN’A SİLAH YARDIMINI DESTEKLİYORUZ’

Meclis üyelerinin, Rusya’nın Afganistan’a 10 bin Kalaşnikov tüfeğini hediye ettiği yönünde medyaya yansıyan habere dair sorularını da yanıtlayan Kerry, “Evet, biz bunu destekliyoruz” yanıtını verdi.

“Rusya bölgedeki güvenlik sorununu gündeme getirdi. Komşu ülkelerden terörist akınından tedirginler” diyen ABD’li bakan, Washington ve Moskova’nın, Afganistan’daki güvenlik sorunlarını görüştüğünü belirterek, “Afganistan hükümetini desteklediklerini biliyoruz” dedi.

‘ABD İÇİN TEMEL TEHDİT RUSYA DEĞİL RADİKALLER’

Meclis üyelerinin, ABD için temel tehdidinin Rusya veya İslamcı radikaller olup olmadığı sorusu üzerine Kerry, “ABD için temel tehdidi seçmemi istiyorsanız, bugün temel tehdit aşırılıktır, radikal dinci aşırılık ve şiddettir” cevabını verdi.
Pentagon’un Rusya’yı temel tehdit olarak gösterdiği açıklamalarını da yorumlayan ABD Dışişleri Bakanı, “Onlar, Rusya’nın bazı eylemlerinin sorun yarattığını kastediyor” diyerek örnek olarak Ukrayna’yı gösterdi. Kerry, aşırılığın tüm dünyadaki istikrarı tehdit ettiğini de sözlerine ekledi.

‘TERÖRE KARŞI MOSKOVA’YLA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ’

Kerry, “Terör sorununu çözmek için Rusya’yla işbirliği yapmaya çalışıyoruz. ABD ve Rusya, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun eş başkanları. Uluslararası aşırılığa karşı mücadelede çok yakın çalışma içindeyiz. Terörün bizim için öncelikli sorun olduğunu düşünüyorum. Rusya ise bu sorunun çözümü için bizimle işbirliği yapıyor” dedi.

'RUSYA'NIN İRAN'A JET SATMASINA KARŞIYIZ'

Öte yanda, Rusya ve İran’ın Su-30SM uçaklarının sevkiyatı için anlaşma imzalamasına karşı olduklarını ifade eden Kerry, “Bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir meselesi, komitede onaylanmayı bekliyor ama biz onay vermeyeceğiz” dedi.
Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi'nden yapılan açıklamada, İran'a Su-30SM uçaklarının sevkiyatı için bu yıl içinde anlaşma imzalanacağı belirtilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Rusya'nın İran'a Sukhoi Su-30SM tipi savaş uçakları satması durumunda BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 numaralı kararının ihlal edilmiş olacağını öne sürmesi üzerine iddialara yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise "İran ile askeri-teknik alanda işbirliği yapmak artık yasak değil. Yaptırım rejiminin uygulandığı dönemde geçerli olan yasaklar artık kalktı. Buna BM kayıtlarındaki 7 kategoride yer alan konvansiyonel silahlar da dahil" ifadelerini kullanmıştı.