Suriye güvenlik güçleri, Homs şehrinde bir operasyon düzenliyor. Devlet medyası perşembe günü yaptığı haberde, bir gözlemcinin devrilen başkan Beşar Esad'ın Alevi azınlığına ev sahipliği yapan iki mahalleyi hedef aldığını bildirdiğini aktardı.

Devlet haber ajansı SANA, bir güvenlik yetkilisine atıfta bulunarak, "İçişleri Bakanlığı, Askeri Operasyonlar Dairesi ile iş birliği içinde, Humuss şehri mahallelerinde geniş çaplı bir tarama operasyonu başlatıyor" dedi.

Ajans, hedeflerin "silahlarını teslim etmeyi ve yerleşim merkezlerine gitmeyi reddeden savaş suçluları ve suçlara karışanlar" olduğunu ancak aynı zamanda "gizli mühimmat ve silahların" da bulunduğunu belirtti.

SANA daha sonra, bir askeri yetkilinin haftalar önce "Esad yanlısı milislerin kalıntılarının" Humus'ın bazı bölgelerinde hala bulunduğu yönünde bilgilendirildiğini aktardı.

Muhalif güçlerin geçen ay Esad'ı devirmesinden bu yana, geçici hükümet eski asker ve zorunlu hizmet personelini kaydederek silahlarını teslim etmelerini talep ediyor.

SANA'ya göre yetkililer, Humus'ta "işlerini çözmeyi ve silahlarını teslim etmeyi reddedenleri" aramak için asker ve "zırhlı kuvvetler" göndermiş durumda.

Ayrıca şehrin bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uygulanmış durumda.

"İçişleri Bakanlığı, Wadi el-Dhahab ve Akrama mahallelerinin sakinlerinden sokaklara çıkmamalarını, evlerinde kalmalarını ve güçlerimizle tam iş birliği içinde olmalarını istiyor" dedi SANA.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin başkanı Rami Abdel Rahman AFP'ye yaptığı açıklamada, Humus'ın Wadi el-Dhahab ve Akrama bölgelerinin çoğunlukla Esad'ın mensubu olduğu Alevi topluluğundan oluştuğunu söyledi.

"Devam eden kampanya, eski Şebbihalar ile geçen hafta Alevi gösterilerini düzenleyen veya katılanları aramayı amaçlıyor. Yönetim bu gösterileri kendi otoritesine karşı kışkırtma olarak değerlendirdi" dedi.

Şebbihalar, Esad döneminde muhalefeti bastırmak için kötü şöhret kazanmış hükümet yanlısı milislerdi.

25 Aralık'ta, ülkenin kuzeyindeki bir Alevi türbesine yönelik saldırıyı gösteren bir videonun yayılmasının ardından Suriye'nin çeşitli bölgelerinde binlerce kişi protesto düzenledi.

İçişleri bakanlığı videonun "eski olduğunu ve Aralık ayında Halep'in kurtarılması dönemine ait olduğunu" belirtti.

Aleviler, hem dini bir azınlık olarak hem de Esad ailesiyle uzun süredir olan ilişkileri nedeniyle topluluklarına karşı bir misilleme korkusu taşıyor.

İktidarı ele geçiren Suriye'nin yeni liderliği, azınlıklara zarar verilmeyeceğini tekrar tekrar garanti etmeye çalışıyor.

Geçen hafta güvenlik güçleri, devlet medyasının bildirdiğine göre Alevi bölgesindeki Tartus'un batı vilayetinde Esad yanlısı savaşçılara karşı bir operasyon başlattı. Bu operasyon, yeni otoritelerden 17 güvenlik personelinin çatışmalarda hayatını kaybetmesinin ertesi günü gerçekleştirildi.

Editör: Yusuf EMİNİ