İslam alemi yeni yılına adım attı. Müslümanlar, 1 Muharrem adı ile bilinen Hicri Yılbaşının ne zaman başlayacağını ve bu günde tutulacak oruca dair detayları öğrenmek istiyor. Muharrem ayında yapılması planlanan ibadetlerin başında oruç tutmak geliyor. Bu kapsamda da 2024 Muharrem Ayı ne zaman bitiyor? Muharrem Ayı orucu kaç gün tutulur?” soruları önem kazanıyor. İşte Muharrem ayı 2024 hakkında araştırılan ayrıntılar…

2024 MUHARREM AYI NE ZAMAN?

Muharrem sözcüğü, Arapça bir kelime olup, kelime köküne inildiği zaman “haram”dan türediği görülmektedir. Sözcük karşılığı, haram olan, yasaklanan anlamındadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan vakit hesaplamalarına göre, 2024 yılı hicri yılbaşı tarihi net bir hal aldı. 1 Muharrem adı ile bilinen Hicri Yılbaşı 7 Temmuz itibarıyla idrak edilemeye başladı.

Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü, Aşure günü olarak biliniyor ve bu şekilde geçiyor. Buna göre; bu seneki Muharrem ayı 7 Temmuz 2024 tarihinde başlıyor.

2024 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri'nin açıkladığı takvimde yer alan bilgilere göre; 2024 Aşure Günü 16 Temmuz Salı 2024 olarak belirlenmiştir.

2024 MUHARREM AYI BAŞLADI MI, NE ZAMAN BAŞLIYOR? MUHARREM AYI ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

Hz Muhammed (s.a.s.) Muharrem ayının 9–10. veya 10–11. günlerinde oruç tutmayı İslam alemine tavsiye etmiştir. Ama Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Yalnızca Aşure günü oruç tutulması Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. gününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilir. Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, "Savm", 50) ve "Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz" diye buyurmuştur.

Kaynak: HABER MERKEZİ