Zuhri Ahir namazının ne olduğu ve nasıl kılındığı her Cuma sık sorulan sorular arasında yer alır. Cuma namazını kılacak kişiler, “Zuhri Ahir namazı nedir, nasıl kılınır? Zuhri Ahir namazı kaç rekattır, evde kılınır mı?” sorularına yanıt aramaktadır. İşte Zuhri Ahir namazına dair merak edilen ayrıntılar…

ZUHRİ AHİR NAMAZI NEDİR?

Zuhri Ahir namazının ne olduğunu ne anlama geldiği merak edilen konular arasında yer almaktadır. Zuhri Ahir, son öğle namazıdır.

Bazı İslam alimleri, bir yerleşim yerinde birden çok mescitte cuma namazı kılındığı zaman ilk kılınan cumanın dışındakilerin sahih olmama ihtimaline binaen, ihtiyaten o günkü öğle namazının kılınmasını önermişlerdir. Zuhri Ahir adıyla kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir. Hz. Peygamber’den ve ilk dönemlerden yapılan rivayetler arasında bu isimle kılınmış bir namaz bulunmamaktadır.

ZUHRİ AHİR NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Zuhr-i Ahir namazı 4 rekattan oluşmaktadır. Zuhr-i ahir namazı, öğle namazının farzı gibi kılınır sadece "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" şeklinde niyet edilir. “Son öğle namazı” anlamına gelen Zuhr-i Âhir namazı, bir kısım İslam alimlerince Cuma namazının sahih olmaması ihtimaline karşı, ihtiyaten kılınması öngörülen o günkü öğle namazıdır.

ZUHRİ AHİR NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Zuhr-i Ahir namazının nasıl kılındığı kadar evde kılınıp kılınmayacağı da araştırılıyor. Öncelikle bu soruya şöyle yanıt verilmektedir; İbn Teymiyye, İbn Kayyım gibi bazı alimler, konuyla ilgili çeşitli rivayetleri birlikte değerlendirerek, camide kılınır ise dört, evde kılınırsa iki rekat kılınabileceği görüşünü ortaya sunmuşlardır.

Bahsedilen bu rivayetler, Hz. Peygamber’in Cuma namazından önce ve sonra, ismi ne olursa olsun evde veya camide nafile namaz kıldığını gösterir. Bu itibarla, Cumadan önce ve sonra kılınan namazlar, Cuma namazına daha sonra yapılan bir ilave olmayıp, Hz. Peygamber’in uygulamasına dayanır. 

Kaynak: Derya Sarıtepeci