Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, kira artışlarında yüzde 25 sınırının kaldırılmasının enflasyona etkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Karahan, "Takip ettiğimiz göstergeler şu anda düzenlemenin kalkması kaynaklı ek bir enflasyonist baskıya işaret etmiyor," dedi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın yönettiği ve Bankanın İdare Merkezi'nde düzenlenen üçüncü Enflasyon Raporu'nun tanıtım toplantısında konuşan Hatice Karahan, kira artışlarının enflasyona etkisi konusunda üç öncü göstergeyi takip ettiklerini belirtti. Bu göstergeler arasında kiralık ilanların takip edildiği online platformlar, konut kredisi değerleme raporlarındaki konut birim fiyatları ve perakende ödeme sistemlerinden elde edilen kira ödemeleri verileri bulunuyor. Karahan, "Öncü göstergeler bize kira enflasyonunda düşüş sinyalleri olduğunu gösteriyor," dedi.

Arz ve talep dinamiklerinin önemine vurgu yapan Karahan, yaz aylarında talepte artış olabileceğini ancak arz tarafında düzenlemelerin normalleşmesiyle birlikte kiralık ev arzının artmasının enflasyonist etkileri azaltabileceğini belirtti.

Akçay'dan "Enflasyonda Beklenti ve Hissiyat Farkı" Değerlendirmesi

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay da enflasyon beklentileri hakkında soruları yanıtladı. Akçay, enflasyon şoku yaşanan ülkelerde beklentilerin karamsar bir meyille revize edildiğine dikkati çekerek, "Bizim gibi yüksek enflasyonda şoka yakalanmış yerlerde hissiyat ağırlığı azalmamakta direniyor, beklenti öne çıkamıyor," dedi.

Orta Noktayı Zorluyoruz

Enflasyon tahmini ve ara hedef ayrıştırmasının iyi yapılması gerektiğini belirten Akçay, "Biz nokta atışı yapmıyoruz. Tahminlerimizde orta nokta üzerinden tanımlanmış olan tahmin aralığı üzerinden gidiyoruz. O aralıkta kaldığımız sürece 'Tamamız' diyoruz ama orta noktayı zorluyoruz," şeklinde konuştu. Akçay, belirsizliklerin iki yönlü arttığını ve bu yüzden tahmin aralığını daraltmadıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA