Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 18 aydan fazla süre geçmesine rağmen yaralar sarılamadı. 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği deprem bölgesinde on binlerce esnaf da konteynerlerde bulundukları kentin ekonomisini ayakta tutmaya çalışıyor. Adıyaman, Hatay, Maraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde esnaf ve tüccara vergi kolaylıkları sağlayan mücbir sebep hali 30 Kasım 2024 tarihinde sona eriyor.

ESNAFIN VERGİ, SGK BORCUNU ÖDEMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Depremde maddi manevi büyük yıkımlar yaşayan Hatay’da iş yerini kaybeden on binlerce esnaf, sanayici ve tüccar şu an hâlâ ne olacağını bilmiyor, işlerini toparlamaya çalışıyor. Konteyner işyerlerinde iş hayatlarına devam ediyorlar. Bu durumda olan esnafın, tüccarın kalkıp bu süreçte vergi, SGK borçlarını ödemesi çok zor görünüyor.

Bölgede insanı yetkililere seslenerek Van depremi örneğini vererek kendilerine kolaylık sağlanmasını bekliyor.

2011’DEKİ VAN DEPREMİ SONRASI 5 YILLIK MÜCBİR SEBEP KARARI

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen ve 25 saniye süren 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki iki deprem ardında büyük acılar bıraktı. 644 kişi hayatını kaybettiği, 4152 kişinin yaralandığı depremde 2 bin 200'den fazla ev ve iş yeri yıkıldı.

Van'da meydana gelen deprem sonrası 5 yıl mücbir sebep ilan etmişti.

11 İLDE YIKIMA NEDEN OLAN  6 ŞUBAT 2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ

6 Şubat 2023'te dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki iki deprem 11 ilde yıkıma neden oldu.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem 65 saniye sürdü, Elbistan'da meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise 45 saniye sürdü.

Depremler sonucunda Türkiye'de resmî rakamlara göre en az 50 bin 783, Suriye'de ise en az 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti ve toplam 122 binden fazla kişi ise yaralandı.

DEPREM BÖLGESİ İÇİN ÖNERİLER

Deprem bölgesi için yapılacak önerile ise şöyle sıralandı

* Mücbir sebep hali uzatılmalıdır.

*Kalıcı konutlar, işyerleri bittikten sonra mücbir sebep kaldırılıp  faizsiz 3yıl ödemesiz 48-60 ay eşit taksitlere bölünmesi en doğrusudur.

* Hatta 11 ilde toplanacak vergi SGK miktarı Türkiye genel toplamının %2,6 sına tekabül ettiği söyleniyor. Bunun da silinmesi bölge için olumlu olacaktır.

Bunun için de tebliğ düzenlemesinin yapılması gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi