Türksat 6A, 20 Temmuz’da 50 derece doğu yörüngesine ulaştı ve antenlerinin ilk kez açıldığı belirtildi. Şu anda uydunun 35 bin 786 kilometrede sabitlendiği ve testlerin bu uzaklıkta devam ettiği ifade edildi. Bakan Uraloğlu, uydu üzerindeki sekiz farklı sistemde kapsamlı testler gerçekleştirildiğini ve tüm testlerin başarıyla sürdüğünü belirtti.

Türksat 6A’nın görev başlamadan önce geçici yörüngesinde yapıldığı testler şunları içeriyor:
Güç Alt Sistemi Testleri
Uydu Yönetim Alt Sistemi Testleri
Yörünge Yönelim ve Kontrol Alt Sistemi Testleri
Kimyasal İtki Alt Sistemi Testleri
Elektrikli İtki Alt Sistemi Testleri
Isıl Kontrol Alt Sistemi Testleri
Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi Testleri
Faydalı Yük Alt Sistem Testleri

Bu testlerin tamamlanmasının ardından, Ekim ayı sonuna doğru Türksat 6A’nın nihai yörüngesi olan 42 derece doğuya gönderileceği belirtildi.

Türksat 6A, Türkiye’nin haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasında yer almasını sağladı. Bakan Uraloğlu, uydunun dışa bağımlılığı azaltma ve milli güvenlik açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, projede çalışan mühendislerin ve personelin uydu ve uzay sanayii için önemli bir insan kaynağı oluşturduğunu ifade etti.

Yerlilik Oranı ve Üretim Detayları

Türksat 6A, %80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretildi. TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmaları tarafından geliştirilen ekipmanlar, uydu üzerinde çeşitli sistemleri kapsamaktadır. Ayrıca, Türksat 6A uydusunun üretim entegrasyon ve testleri TUSAŞ’ın Kazan tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) gerçekleştirildi.

Editör: Ece ÖZACAR