Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) verilerine göre dünyada toplam 12 bin 121 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Bu silahların yalnızca 9 ülkenin elinde olması, uluslararası güç dengeleri ve güvenlik tartışmalarının da temelini oluşturuyor.
RUSYA VE ABD İLK SIRADA
Dünyadaki nükleer silahların büyük çoğunluğu Rusya ve ABD’nin elinde bulunuyor. Rusya, 5 bin 580 nükleer savaş başlığıyla listenin en üst sırasında yer alırken, ABD 5 bin 044 başlıkla onu çok yakından takip ediyor.
PEKİ YA ASYA VE AVRUPA'DA DURUM NE?
Avrupa’ya bakıldığında; Fransa 290, İngiltere ise 225 nükleer başlığa sahip. Asya kıtasında ise Çin 500 başlıkla bölgesel lider konumunda. Onu Hindistan 172 başlık, Pakistan 170 başlık, İsrail 90 başlık ve Kuzey Kore 50 başlıkla izliyor.
GÜVENLİK VE TEHDİT
Uzmanlar, nükleer silahların bu kadar az sayıda ülkenin elinde yoğunlaşmasının caydırıcılığı artırsa da aynı zamanda küresel bir tehdit unsuru oluşturduğuna daha vurgu yapıyor. Özellikle büyük güçler arasındaki rekabet ve bölgeler arası gerilimlerin, nükleer silahların olası kullanımı riskini beraberinde getirdiği de ifade ediliyor.