Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen 6. Türk Antarktika seferi sırasında bilim dünyası için önemli bir buluşa imza atıldı.

Son yıllarda kutup araştırmalarında etkin bir rol oynayan Türkiye, bu keşifle bilimsel başarılarına bir yenisini daha ekledi. Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Sak, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serdar Sönmez ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu’ndan oluşan ekip, Batı Antarktika’nın bentik habitatında yeni bir Kopepod türü keşfetti.

A W304805 01

Bu yeni türe, Türkiye’nin Antarktika’daki bilimsel çalışmalarına vurgu yapılarak "Turkish Antarctic Expedition" (TAE) kısaltmasından esinlenilerek “Harpacticus tae” adı verildi.

KEŞİF, POLAR BİOLOGY’DE YAYIMLANDI

Türkiye’nin kutup bölgelerindeki araştırmalarına katkısının önemini de bir kez daha ortaya koyan ve bilimsel literatürde yerini alan Harpacticus tae türünün keşfinin sonuçları, uluslararası saygın bilimsel dergilerden Polar Biology’de yayımlandı.

A W304805 02BİYOLOJİ BÖLÜMÜ ZOOLOJİ ANABİLİM DALI AKADEMİSYENLERİNDEN PROF. DR. SERDAR SAK 

HARPACTİCUS TAE NEDİR

Harpacticus tae türü, kopepod olarak bilinen bir eklem bacaklı türü. Çok eski dönemlere dayanan Kopepodlar, sucul ekosistemlerde önemli bir role sahip olan omurgasız mikroskobik canlılardır. Antarktika’nın Nansen adası kıyılarında bulunan Harpacticus tae türünün, birincil tüketici olarak önemli bir ekolojik rol üstlendiği düşünülmektedir.

Editör: Fırat DEMİR