Torba yasa ile yapılan değişikliklerden bahsetmeye devam ediyorum.Önceki makalemi tamamen yeraltında çalışan madencilerle ilgili bölümleri yorumlayarak tamamladım. Şimdi ise torba yasada yeralan ceza ve borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili düzenlemeleri yorumlamak olacaktır.

Yapılan düzenlemelerin bazılarıda cezaların ve borçların yeniden yapılandırılmasıdır. Buna göre,Tütün ve tütün mamullerinin kullanımının yasak olduğu yerlerde alınan cezalar hariç olmak üzere ilgilisine tebliğ edilmeyen 120 TL’nin altında bulunan idari para cezaları tamamen silinmiştir. Böylece sosyal güvenlik kurumuna ait idari para cezalarından,Deniz iş Kanunu para cezalarına ,Türk Ticaret Kanunu idari para cezalarından,İş sağlığı ve güvenliği kanunu para cezalarına kadar tüm idari para cezaları silinmiştir. Bunun için herhangibir beyan sözkonusu değildir. İdari para cezaları ile ilgili yeni düzenlemeye göre, 30 Nisan 2014 tarihine kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yüzde 50'si Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak ödenmesi halinde, cezanın kalan yüzde 50'si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilmiştir.

Sgk kapsamında çalışan işyerlerinin 31 Aralık 2013 tarihi öncesinden kalan ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 TL'yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçilmiştir.

Vergi cezalarının tamamının asli borcu sabit kalmak kaydıyla gecikme cezası ve faizi yeniden yapılandırılarak tekrar güncellenecektir.Yani bir şirketin maliyeye 1000 TL asli tutarında vergi borcu varsa ve gecikme cezası uygulanmışsa 1000 TL asli cezası sabit kalmakla birlikte, gecikme cezası ve faizi üfe-tüfe endeksine göre yenilenerek borçlar yapılandırılacaktır.

Karayolları Genel Müdürlüğü kanunu gereğince tebliğ edilen idari para cezası ile birlikte ilgili kişiye tebliğ edilmesi gereken 12 TL ve altındaki alacaklardan feragat edilmiştir.Buna göre Ogs ve Kgs geçişleri esnasında kaçak geçiş ücreti veya Eds’ine yakalanarak verilen idari para cezaları bu kapsama dahil edilmemiştir zira bu cezaların tamamına yakını tebliğ edilen tutarın üzerinde kalmaktadır.

İdari para cezaları ile ilgili yeni düzenlemeye göre, 30 Nisan 2014 tarihine kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yüzde 50'si Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak ödenmesi halinde, cezanın kalan yüzde 50'si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilmiştir.

Kanun, SGK borçlarını da yeniden yapılandırarak, gecikme cezası ve gecikme zammını yeniden düzenliyor. Buna göre, 2014 yılı nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilmiştir.

Fatih AKTEMUR
Mali Müşavir