Temu, mutfaktan, kozmetiğe, ev ve iş yeri araç gereçlerine kadar yüzlerce kategoride tüketicilere milyonlarca ürün satışında bulunuyor. Alışveriş online şeklini aldıktan sonra bu tür platformlar önem kazandı. Özellikle ürün çeşitliliği ve ucuza mal edilmesi tüketicileri Temu’ya çekti. 7’den 70’e pek çok ürünün satışının yapılması ve popülerliğinin artması vatandaşları, “Temu boykot mu? Temu kime ait?” sorularını sormaya itti. İşte bu konuda elde edilen bilgiler şu şekildedir…
TEMU KİME AİT?
Temu, Pinduoduo ile birlikte Çin merkezli olan PDD Holdings tarafından yürütülen elektronik ticaret platformudur. Temu platformu ilk olarak Eylül 2022 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde tanıtımı yapıldı. Çoğunlukla doğrudan Çin'den tüketicilere gönderilecek, kıyaslama yapıldığında uygun fiyatlı tüketim malları doğrudan tüketiciyi buluyor.
TEMU BOYKOT MU? TEMU İSRAİL MARKASI MI?
Temu alışveriş platformunun doğrudan İsrail ile bir bağlantısı bulunmamıştır. Ancak, bu markanın farklı insan hakları ihlalleri ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Peki “Temu boykot edilmeli mi?” İşte detaylar…
Temu, Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri doğrudan karşı karşıyadır. Bundan dolayı Temu boykot çağrılarına maruz kalır. Çin hükümetinin Uygur Türklerine karşı uyguladığı şiddetli politikalar; zorla çalıştırma, kültürel soykırım ve diğer baskıcı eylemler medya aracılığıyla gündeme gelmektedir. Yapılan şiddetler, dünya genelinde tepkilere neden oluyor. Doğu Türkistan bölgesinde üretildiği bilinen pek çok ürün, zorla çalıştırılan Uygurların emeğini içerdiği düşünülüyor.
Temu, Çin’in ekonomik sistemine bağlı bir platformdur. Bu insanlık dışı eylemlere dolaylı destek verdiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Uygulama üzerinden satın alınan ürünlerin kaynağı araştırıldığında, insan haklarının yanında olan, gözeten tüketiciler için bu platformun desteklenmesi etik bir sorun haline geliyor. Temu ve benzeri Çin merkezli olduğu bilinen platformları boykot etmek, Uygur Türkleri için bir destek niteliği taşıyor. Gazze ve Filistin’de yaşanan insan hakları sorunlarına gösterilen hassasiyetin Doğu Türkistan’da da devam etmesi, adil ve insani bir duruşun bir parçası olduğu unutulmamalıdır.
Temu gibi dijital alışveriş platformlarını alışveriş için tercih etmemek, bireysel olarak ortaya konulan tepkiyi gösterir. Bu açıdan bu tepki bir fark yaratmada önemli adımdır. İnsan hakları ihlallerine sessiz kalmayarak, bilinçli bir tüketici olunduğu böylelikle gösterilebilir.