Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) adlı tıbbi yardım kuruluşu, savaşın harap ettiği Sudan'ın başkenti Hartum'daki önemli bir hastanede faaliyetlerini, aylardır süren şiddetli saldırılar nedeniyle askıya almak zorunda kaldığını açıkladı.
MSF, ekiplerinin tehditlerle karşılaştığını ve 20 ay boyunca tesiste hastalara yönelik birçok saldırıya tanık olduklarını belirtti.
MSF Genel Sekreteri Christopher Lockyear AFP'ye verdiği demeçte, "MSF olarak, Hartum’daki Bashair Hastanesi’ndeki faaliyetlerimizi durdurmak zorunda kaldık" dedi. Ayrıca hastanenin savaş boyunca "birçok saldırıya" maruz kaldığını ekledi.
"Hastanede savaşçıların olduğunu, tıbbi personeli tehdit ettiğini gördük" diye konuşan Lockyear, "Orada çalışmamız artık sürdürülemez hale geliyor" ifadelerini kullandı.
Nisan 2023’te Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında patlak veren savaş, ülkeyi harap etmiş ve kıtlık eşiğine sürüklemiştir.
On binlerce insanın hayatını kaybettiği milyonlarcasının yerinden edildiği Sudan'daki çatışma, 30 milyondan fazla insanı -bunların yarısından fazlası çocuk- yardıma muhtaç hale getirdi.
Bashair Hastanesi, güney Hartum’da ücretsiz tıbbi bakım sunan az sayıdaki tesislerden biri ve RSF savaşçılarının kontrolündeki bir bölgede bulunuyor.
MSF, silahlı kişilerin defalarca hastaneye silahlarla girdiğini tıbbi personeli tehdit ettiğini ve genellikle savaşçıların diğer hastalardan önce tedavi edilmesini talep ettiklerini belirtti.
Kasım ayında bir hasta hastane içinde vurularak öldürülmüş, Aralık ayında ise saldırganlar acil servis içerisinde ateş açarak tıbbi personeli tehdit etmişti.
MSF Genel Sekreteri Lockyear, hastanedeki faaliyetleri durdurma kararının “trajik bir karar” olduğunu ve bu kararın, hastanedeki varlıklarıyla ilgili tüm taraflarla yapılan görüşmelerin ardından alındığını söyledi. Ancak, hastaları güvenli bir şekilde tedavi etmenin artık imkânsız hale geldiğini vurguladı:
“Böylesine şiddet dolu bir ortamda faaliyetlerimizi sürdüremeyiz.”
Bu karar, çatışmaların tırmanmasıyla birlikte, hastaneye şiddetli travma yaralanmalarıyla gelen hasta sayısının artışı sırasında alındı.
“Bazen yerleşim bölgelerine veya pazarlara yapılan bombardımanlar ya da hava saldırılarından sonra onlarca kişi aynı anda hastaneye getiriliyordu” dedi MSF.
Geçtiğimiz pazar günü, hastaneye bir kilometre uzaklıkta gerçekleşen bir hava saldırısının ardından acil servise 50 kişi getirildi. 12 kişi ise olay yerinde hayatını kaybetmişti.
MSF, Sudan’daki 11 eyalette çalışmaya devam ettiklerini vurgulayarak “Umarız, Bashair Hastanesi'ne geri dönebileceğimiz ve tıbbi faaliyetlere yeniden başlayabileceğimiz koşullar oluşur” ifadelerini kullandı.