Devlet haber ajansı SANA, Tajani ve el-Şaraa'nın görüşmeleri hakkında fazla ayrıntı vermedi. Bu görüşme, muhalefetin Şam'ı ele geçirmesinin ve Esad'ın Moskova'ya kaçmasının üzerinden bir ay geçtikten sonra yapıldı.

Tajani, daha önce yeni meslektaşı Esad el-Şeybani ile görüşmüş ardından Suriyeli yetkili yakında Avrupa'ya ilk resmi turunu yapacağını açıklamıştı.

"Yüksek seviyeli bir heyetle birkaç Avrupa ülkesini kapsayan bir dış ziyaret gerçekleştirme niyetimi duyurmaktan memnuniyet duyuyorum" dedi.

Şeybani ayın başından bu yana Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Ürdün’ü ziyaret etti.

Şam'da Tajani, eski lideri altındaki savaşla harabe olmuş ülkeye uygulanan yaptırımların hafifletilmesinden bahsetti.

Yaptırımlar kesinlikle Suriye halkını etkilememeli” dedi.

"Yaptırımlar, farklı bir rejim olduğu için uygulandı. Değişen durumu konuşmaya başlamak önemli."

Batılı güçler, 2011'deki hükümet karşıtı protestoların ardından Esad hükümetine iç savaşın çıkmasına neden olan sert baskıları nedeniyle yaptırımlar uygulamıştı.

13 yıldan fazla süren çatışmalar yarım milyondan fazla insanın ölümüne, ekonominin tahrip olmasına ve milyonlarca insanın evlerini terk etmesine yol açtı. Bunların arasında Avrupa'ya göç edenler de bulunuyor.

Tajani, perşembe günü Roma'da Avrupa'daki meslektaşları ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmelerin ardından Şam'a geldi. Tajani, burada "istikrarlı ve birleşik bir Suriye" istediklerini söyledi.

Avrupa Birliği'nin en üst düzey diplomatı, Suriye'nin yeni yöneticileri azınlıkları koruyan kapsayıcı bir hükümet kurmak için adımlar atarsa Avrupa Birliği'nin yaptırımları kaldırmaya başlayabileceğini belirtti.

Dış politika şefi Kaja Kallas X platformunda,  "AB, somut bir ilerleme kaydedildiği takdirde yaptırımları kademeli olarak hafifletebilir" açıklamasında bulunu.

Şeybani, Tajani'nin yaptırımlar konusundaki odaklanmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

"Yaptırımların uygulanma nedenlerinin artık geçerli olmadığı ve bunun, Suriye dışındaki mültecilerin geri dönmesini teşvik etme konusunda engel oluşturabileceği konusunda onunla aynı görüşü paylaşıyoruz" dedi Şeybani.

Tajani, Şam'daki tarihi Emevî Camii'ni de gezdi.

Caminin yaklaşık 1.300 yıldan eski olduğunu belirterek "Burada bu sabah olmak, tüm Suriyeli inananlara saygı göstermek için bulunmak büyük bir zevk" dedi.

Camiyi "dünyanın en güzel camilerinden biri" olarak tanımladı.

İtalyan bakan, daha önce Suriye için ilk kalkınma yardımı paketini duyurmayı planladığını belirtmişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Alman meslektaşı Annalena Baerbock geçen hafta Şam'ı ziyaret etti.

Kaynak: Haber Merkezi