Doğu Asya kökenli bir bitki olan soya, sağlık açısından oldukça faydalı. Bu nedenle yüzlerce yıldır Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu mucizevi bitkinin faydalarına beraber göz atalım!

Soya Fasulyesi Faydaları

Uzakdoğu mutfağının en ünlü besinlerinden birisi olan soya, son yıllarda ülkemizde de tanınmaya başladı. Kolajen ve protein yönünden zengin olan bu bitkinin faydaları şu şekilde:

  • Soya fasulyesi en iyi doğal kolajenlerden biridir. Vücuttaki kolajen seviyesini artırarak eklemlerdeki dokuların güçlenmesini sağlar. Bu sayede eklem ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cildin esnekliğini artırarak daha canlı ve genç görünmesini sağlar.
  • Soyanın içeriğinde doğal anti-enflamatuar bileşenler vardır. Özellikle romatoid artrit gibi kronik enflamatuar eklem rahatsızlığı olanlarda eklem iltihaplanmalarını azaltır, şişliği ve ağrıyı hafifletir.
  • Kalsiyum ve magnezyum yönünden zengin olduğu için kemik sağlığını güçlendirir. Ayrıca eklemlerin etrafındaki kemik yapısının sağlam kalmasını sağlar. Özellikle kemik yoğunluğunda azalma görülen kişilerde olumlu etkileri vardır.
  • Bitkisel protein yönünden son derece zengindir. Bu sayede vücutta doku onarımına ve yenilenmesine yardımcı olan temel amino asitleri sağlar.
  • Eklem dokularının korunması ve onarılması için gerekli protein alımını destekler ve kas yapısını güçlendirerek eklem sağlığının uzun süre korunmasına yardımcı olur. Ayrıca protein yönünden zengin olduğu için özellikle vejetaryenler arasında hayvansal gıdalar yerine tercih edilir.
  • Soya, Omega-3 yağ asitlerinden biri olan alfa-linolenik asit (ALA) yönünden zengindir. Bu sayede kötü kolesterol seviyelerini düşürür, iltihaplanma, kalp krizi ve felç riskini azaltır. Ayrıca beyin hücrelerinin yapısını koruyarak Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını korur, damarların esnekliğini artırır ve kan basıncını azaltır.
  • Soyanın içeriğinde bulunan fitoöstrojenler, vücutta hormon dengesini sağlamaya yardımcı olur. Özellikle menopoz döneminde östrojen seviyelerinin düşmesi, eklem problemlerine neden olabilir. Soya, bu dönemde kadınların östrojen seviyelerini dengeleyerek çeşitli rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.
  • Soya, lif yönünden zengin olduğu için sindirim sistemini destekler ve kabızlık gibi sorunlara karşı etkilidir.
  • Kan şekerini düzenleyerek insülin direncini azaltır. Ayrıca glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini yavaşça yükseltir.
  • Çinko, bakır ve demir gibi mineraller içerdiği için vücudu hastalıklara karşı ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Soyanin Faydalari 2

Soya Ne İşe Yarıyor?

Özetle, soya fasulyesi doğal kolajen ve protein üretimini artırarak eklem sağlığını korur. İçerdiği alfa-linolenik asit (ALA) sayesinde kalp-damar hastalıklarına karşı etkilidir.

Ayrıca düzenli tüketildiğinde eklemlerin sağlığını güçlendirerek eklem ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur.

Bu yazımızda adeta bir doğal kolajen deposu olan soyanın sağlığa faydalarını listeledik. Ancak soyanın bir tedavi yöntemi olmadığını unutmamalı, herhangi bir sağlık sorununda ilk olarak doktorunuza başvurmalısınız.

Kaynak: HABER MERKEZİ