Sigara bırakma süreci sancılı ve uzun bir motivasyon gereken bir dönemdir. Öncelikle bırakmak için son derece istekli ve azimli olunmalıdır. Yıllarca içilen sigara bir anda bırakılmaz. Ancak sigarayı bıraktıktan sonra artacak hayat kalitesi düşünülüp bol bol enerji depolanmalıdır. Sigara bırakmada belirlenen bazı teknikler ve yollar vardır. İşte en çok yarar sağlayan o teknikler ve sigarayı bırakma evrelerine dair detaylar...
Sigarayı Bırakma Evreleri Nelerdir?
Sigarayı bırakma savaşınızda başarılı olmak istiyorsanız öncelikle kendinizi şu evrelere hazırlamanız gerekir;
- İlk aşama, sigaranın bırakılacağı tam tarihi belirlenmelidir.
- İkinci aşama, kişinin çevresindekileri bilgilendirmesi, ortamın yeniden düzenlenmesi ve alışkanlıkları değiştirilmesi gerekir.
- Üçüncü aşama, sigara bıraktıktan sonraki dönem için yepyeni bir rutin oluşturmak.
- Dördüncü aşama, Yardım istemekten çekinilmemesi gerekir. Örneğin, Yeşilay Danışma Merkezi, Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurulabilir.
7 ADIMDA SİGARAYI BIRAKMA TEKNİKLERİ!
Sigarayı bırakma teknikleri olarak nikotin replasmanı, medikal tedavisi, akupunktur ya da hipnozu denemede fayda var. Kısa etkili nikotin replasman tedavileri yoğun olan sigara içme isteklerin üstesinden gelmenize yardımcı olur.
Tütünü size hatırlatacak, kullanım isteği uyandıracak partiler veya barlar gibi sık sigara içilen yerlerde kaçınmanız gerekir
Eğer aklınıza tütün geliyorsa, hem de yoğun bir şekilde geliyorsa hemen bu arzunuza teslim olmayın. Bunun için önce 10 dakika daha beklemeniz gerektiğini kendinize dikte edin. Bu süre içerisinde de dikkatinizi dağıtmak için bir şeyler yapın.
Aklınıza sigara içmek geldiyse, ağzınızı bir şeylerle meşgul etmeyi deneyin. Şekersiz sakız veya sert şekerleme çiğneyin veya çiğ havuç, fındık, ceviz gibi yiyecekleri deneyin.
Bir taneden ne olur demeyin. Unutmayın bağımlılık hep bir tane ile başlar. Son kez, bir tane son derseniz tekrar tütün kullanmaya başlarsınız.
Aklınızı, ruhunuzu, bedeninizi sigara içme fikrinden uzaklaştırın. Fiziksel aktiviteler sizi tütün isteğinizden uzaklaştırmaya yardımcı olabilir. Evde spor yapın ya da yürüyüşe veya koşuya çıkın.
Fiziksel aktive yanında nefes egzersizleri de yapabilirsiniz. Tütün arzusuna direnmek stresli bir süreçtir. Derin nefes alma egzersizleri, kas gevşemesi, yoga, görselleştirme, masaj veya sakinleştirici müzikler dinleyip gevşeyebilirsiniz.
SİGARAYI BIRAKMADA 7 GÜN YÖNTEMİ NEDİR?
7 gün yöntemi, sigara bırakma sürecini 7 günlük belirli adımlarla yönlendiren bir bırakma stratejisidir. Sigarayı bırakılan ilk günün ardından, nikotin yoksunluğu semptomlarını azaltmak ve sağlıklı alışkanlıkları geliştirmek amacıyla farklı aktiviteler yapılır. Bu yöntem, bırakma sürecini aşamalara bölerek kişilere kontrollü bir sigarayı bırakma fırsatı sunar.