Bayram namazı, Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı'nın ilk günü Güneş'in doğmasından yaklaşık olarak 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namaza denir. Bayram namazından önce sabah namazının kılınıp kılınmayacağı en çok sorulan sorular arasında yer almaya başladı. İşte bayram namazına dair araştırılan soruların yanıtları…
SABAH NAMAZI KILMADAN BAYRAM NAMAZI KILINIR MI?
Bayramın ilk günü sabah, sabah namazı kılınır. Farz olan sabah namazının kılınma şartı, bayram namazı araya girince değişmez. İsteyen kişi ya da kişiler sabah namazını evde kılabilir. Bayram namazı, sabah namazından sonra güneş doğduktan sonra kılınır. Sabah namazını kılan kişi sonra bayram namazını kılabilir.
Kısacası sabah namazı vakti bayram namazından önce kılınır. Sabah namazı kılındıktan sonra niyet edilerek 2 sünnet 2 rekat farz bayram namazı kılınır. Bayram namazı gün doğumundan sonra kılınmaktadır. Ayrıca bayram namazının cemaatle kılma gibi bir zorunluluk yoktur. İster ev ister camide bayram namazı kılınabilir.
BAYRAM NAMAZI KAÇ DAKİKA SÜRER?
Bayram namazının kaç dakika süreceği de en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bayram namazının ne kadar süreceği, camilerdeki durumlara göre değişebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği namaz saatinin girmesiyle birlikte vaazını tamamlayan imamın başlattığı bayram namazı, namaz öncesi gerçekleştirilen vaazın süresine göre değişkenlik gösteriyor. Bundan dolayı da hutbenin okunması, bayram namazının tamamlanması ile birlikte bayram namazı süresi 30 ile 45 dakika sürebilir.
BAYRAM NAMAZI SÜNNET Mİ, FARZ MI?
İslam dininde farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dinî bayram kabul edilmiş ve her ikisi için de bayram namazları meşrudur. Hz. Muhammed (s.a.s.) ve ashabının (r.a.) tatbikatına göre kendine özgü tekbirleri ile ikişer rekât olan bayram namazları daima geniş alanlarda ve cemaatle kılınmıştır. Ardından da bayram hutbesi irad edilmiş ve bu hususta bir icma oluşmuştur.
Diğer yandan fıkıh mezhepleri, bayram namazının hükmü ve bu ibadetin tek başına kılınıp kılınmayacağı konusunda farklı görüşler serdetmiştir. Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir.