On bir ayın sultanı Ramazan’ı bu yılda geride bıraktık. Bu yıl 29 gün süren Ramazan’ın nasıl geçtiğini pek çok kişi anlamadı. Bayrama eriştiğimiz şu günlerde de bazı vatandaşlar, bayramda oruç tutulup tutulmayacağını merak etmeye başladı. İşte bu konuda araştırılan detaylar!
BAYRAMDA ORUÇ TUTULUR MU?
Dini Bayram günlerinde oruç tutulup tutulmayacağına dair sorular pek çok kişinin aklını kurcalıyor. Bayramlar, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan Bayramının birinci gününde ve Kurban Bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/125-126; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/375). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan Bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı denir. Ramazan Bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğukabul edilir. Allah için kurbanların kesildiği Kurban Bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Muhammed (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 144 [1141]).
HANGİ GÜNLERDE ORUÇ TUTMAK HARAMDIR?
- Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde oruç tutmak haramdır.
- Bir kadın, müstehap oruç tuttuğu takdirde kocasının cinsel haklarını zâyi edecek olursa oruç tutması haramdır. Farz olup da belirli bir vakti olmayan, vakit belirlenmeyen nezir orucu gibi oruçlarda, farz ihtiyat gereği batıldır ve nezir orucunun yerine geçmez.
- Çocuğunun tuttuğu müstehap oruç, şefkatlerinden dolayı anne-babaya eziyete sebep olacaksa, caiz değildir.
- Anne-babasının izni olmaksızın nafile oruç tutan çocuğun oruç tutmasını anne-babası günün ortasında yasaklarsa, şefkatlerinden dolayı eziyet olmalarına sebep olacaksa, orucunu bozmalıdır.
- Hasta bir kişiye doktorun oruç tutman zararlıdır demiş ise, kendisine orucun önemli zararı olmadığını bilen kimse, orucunu tutabilir. Yine bir kimse, orucun kendisine zarar vereceğine yakını veya zannı olursa, doktor, zararlı değildir dese bile oruç tutması farz değildir.
- Kendisine orucun önemli zararı olmadığını bilen veya ihtimal veren ve bu ihtimalden dolayı korkuya kapılan kimsenin ihtimali akıl sahiplerinin onayladığı bir ihtimal olursa, oruç tutması farz değildir.