Batı'nın yaptırımları altında Vladimir Putin orta vadede boyun eğdirilmelidir. Ancak bugünlerde, Ukrayna destekçilerinin ittifakı, ekonomik sonuçları giderek daha acı verici bir şekilde hissediyor.
Batı'nın yaptırımları altında Vladimir Putin orta vadede boyun eğdirilmelidir. Ancak bugünlerde, Ukrayna destekçilerinin ittifakı, ekonomik sonuçları giderek daha acı verici bir şekilde hissediyor. Sonuç: Batı desteği parçalanmaya başlıyor.
Eski Avrupa'nın üç temsilcisi - Scholz, Draghi ve Macron - Kiev banliyölerindeki yıkımın üstesinden gelirken, Kremlin hükümdarı ve savaş başkanı kışkırtıcı bir özgüvenden bahsediyor. Rusya Cumhurbaşkanlığı ofisi sözcüsü Dmitry Peskov aracılığıyla, üç AB politikacısının, Zelenskiy ile zamanlarını "duruma gerçekçi bir bakış" atmak için kullanmaları gerektiğini aktardı.
Ayrıca Putin'in özgüvenini besleyen bu durum, şu anda, Batı adına pek olumlu görünmüyor. Putin karşıtı ittifak, umulandan daha küçük, daha parçalı ve daha az etkili olup, Batı tarafından atılan her ikinci atış kendi dizine çarpıyor.
1. Ekonomik savaşın, Putin'i dize getirebileceği fikrinin yanlış olduğu ortaya çıkıyor. Ekonomik yaptırımların, yüksek enerji fiyatlarından ve kesintiye uğramış tedarik zincirlerinden mustarip olan ve ABD Merkez Bankası'nın acil frenlemesinden sonra muhtemelen resesyona giren Batılı toplumlar üzerinde çok daha büyük bir etkisi oldu. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, "Küresel ekonomi tehlikede" diye değerlendirmede bulundu.
2. Putin hala Batı'da zenginlik üretimi adına en önemli başlangıç malzemelerine sahip: petrol ve gaz. Günümüzde durumu tersine çevirdi. Polonya, Finlandiya ve Hollanda'ya yaptığı teslimatları durdurdu, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya'ya geri döndü.
3. Bu arada, Batı yaptırım rejiminin kendine zarar verme potansiyeli oldukça yüksek. Federal Almanya Cumhuriyeti'ne yapılan gaz teslimatları, Kanada'nın Montreal kentinde bir gaz kompresör ünitesinin sıkışması nedeniyle Nord Stream 1 boru hattı üzerinden kısıldı. Siemens Energy'den geliyor, batı yaptırım rejimi nedeniyle teslim edilemiyor. Gazprom patronu Alexei Miller dün, St. Petersburg'daki uluslararası ekonomi forumunda "Türbin fabrikada, Siemens onu alamıyor ve diğer tüm türbinler uymuyor" dedi. Biden, benzin fiyatları nedeniyle ara seçimleri kaybetmek istemiyor
4. Gemi sigortası konusunda da aynı sıkıntı söz konusu. AB ve İngiltere'nin son yaptırımları, Rus petrol tankerlerinin artık sigortalı olamayacağını şart koşuyor. Sonuç: "Petrol tankerleri Rus petrolünü taşıyamayacak" diye açıklıyor. IMF'nin eski baş ekonomisti Olivier Blanchard şu sonuca varıyor: Rusya gelir kaybı yaşayacak, ancak Avrupa ve ABD dünya petrol fiyatlarındaki önemli artıştan zarar görecek."
Financial Times'a göre, Amerikan hükümeti şu anda Avrupa yaptırım kurallarını Rus tanker filosu lehine gevşetme sürecinde. Biden, astronomik yakıt fiyatları nedeniyle ara seçimleri kaybetmek istemiyor.
5. Putin beklenenden daha hızlı bir şekilde, Batı'nın artık satın almadığı enerji dilimleri için alternatif müşteriler buldu. Hindistan ve Çin'de insanlar, Putin'in şu anda sağladığı indirimden özellikle memnunlar. Uluslararası sahnede de görülebileceği gibi, pek çok kişi onu siyasi olarak da destekliyor: Yaklaşık dört milyar insanı temsil eden 40 devlet ve hükümet başkanı, Rusya'nın bir BM genel kurulunda Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınamak istemedi.
6. Beyaz Saray'ın başlangıçta umduğunun aksine, Çinliler hiçbir şekilde Putin'den uzaklaşmıyorlar. Putin ve Xi Jinping'in Kış Olimpiyatlarını başlatmak için yüz yüze görüşmesinde savaş planının kilidini açtınız. Sadece 24 gün önce Tokyo'daki Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Dörtlü) sırasında Biden'in ve Avustralya, Hindistan ve Japonya liderlerinin kafalarının üzerinden nükleer silahlı bir savaş uçağı uçurarak, silah kardeşliklerinin gücünü gösteriyorlar.
7. Putin karşıtı ittifak şu anda gelişmekte olan dünyada hiç arkadaş edinmiyor. Savaş ve yaptırım rejimi gıda piyasalarını da korumadığı için Latin Amerika, Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde açlık riski var. Putin, Ukrayna'nın yıllık tahıl, mısır ve gübre üretimini işgal ettiği liman terminallerinden göndermeyi teklif ettiğinde kendini açların kurtarıcısı olarak sunuyor. Ukrayna üretiminden vazgeçmek istemiyor.
Sonuç: Sadece Rusya'da değil, dünya çapındaki ekonomiler artık stres altında. Silah şirketleri ve petrol şirketleri dışında kazanan yok. Putin tek başına bu küresel enerji, gıda ve ekonomik krizi asla tetikleyemezdi. Yaptırım rejiminin tasarımıyla Batı onun istekli yardımcısıydı.
Dünya, geçmişte birkaç kez sahnelenen bir gösteriye tanık oluyor: büyükler poker oynuyor, küçükler ölüyor.