Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de deprem konusu değişen gündemle birlikte gündemin arka sıralarında kalırken yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür beklenen gerçeği tekrar hatırlatarak önemli uyarılarda bulundu.
NOW TV’de Ezi Gözeger ile ‘Çalar Saat Hafta Sonu’ programında konuşan yer bilimci Naci Görür, İstanbul için anlık deprem olma ihtimalinin değiştiğini hatırlattı.
ÇANAKKALE DEPREMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Geçtiğimiz günlerde Çanakkale'de yaşanan depreme dikkat çeken Görür, "Önce son olan deprem üzerinde duralım. Bunlar küçük depremler. Biz mesela 4’ün altındaki depremleri bir çalışma yapmaya gerek görmüyoruz. Şimdi küçük deprem olmasına rağmen son Eceabat’ta olan depremin yeri itibarıyla dikkat çekici. Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde deprem bekliyoruz. Özellikle de biz Marmara’nın içinde olan kesime Marmara Fayı diyoruz. Marmara Denizi’nin doğusunda bir Adalar Fayı var. Bir de Kumburgaz fayı var; Yeşilköy-Silivri açıklarına kadar. Silivri açıklarından Tekirdağ’a kadar da kolu var. Şimdi biz depremi Adalar ve Kumburgaz Fayı üzerinde bekliyoruz." İfadelerini kullandı.
"7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE GİBİ BİR DEPREM OLMA OLASILIĞI ÇOK FAZLA"
İstanbul'u etkileyecek olan ve yıllardır gündeme gelen olası Marmara depremi konusunda da önemli mesajlar veren Naci Görür İstanbul'da anlık olarak deprem olma olasılığının da yüzde 47 olduğunu söyledi.
Görür, "Marmara fayında bir Adalar Fayı var doğuda, Kumburgaz fayı var, Yeşilköy açıklarından Silivri açıklarına kadar. Silivri açıklarında da Tekirdağ'a kadar Tekirdağ kolu var. Depremi yaptığımız çalışmalarda özellikle Adalar fayı ile Kumburgaz fayı üzerinde bekliyoruz. Ortalama 7.5 büyüklüğünde gibi bir deprem olma olasılığı çok fazla. Yüzde 47 ihtimalle 1999'dan bu yana her an olmak kaydıyla. Yani, 99’dan bu yana her an olmak kaydıyla deprem olma olasılığı yüzde 47. Daha önce yüzde 64’tü zamanla revize edildi. Bu çok yüksek bir olasılık. Şimdi dolasıyla bu yüksek bir olasılık, yazı turayı bile yüzde 50 ile atıyorsunuz. Bugünlerde deprem olma olasılığı fazla. Doğrudan doğruya tarihi depremlerden, periyot hesaplamalarından ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.
"MARMARA DEPREME HAZIR DEĞİL"
Marmara Bölgesi'nin depreme hazır olmadığının altını çizen Prof. Dr. Görür "Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti. Bazı şeyler yapılmasına rağmen ben hazır olunduğunu sanmıyorum. Deprem dirençli kentler inşa etmek sanıldığı kadar zor değil. Bir bakanlık kurun. Öbür bakanlıklara verdiğinizden biraz daha fazla bütçe verin. Devlet bakanlığı olsun, siyasete göre, partiye göre değişmesin. Türkiye'yi depreme hazırlamak üzere kurgulanmış bir bakanlık olsun. Liyakatlı kadrolarla bütün ülkeyi depreme hazırlamaya başlasın." dedi.