SETA Vakfı araştırmacısı Büşra Zeynep Özdemir, Katar’ın doğal gaz açısından dünya genelinde önemli bir ülke olduğuna dikkat çekti. Özdemir, Katar'ın küçük yüzölçümüne rağmen yaklaşık 25 trilyon metreküplük ispatlanmış rezervle, Rusya ve İran'ın ardından dünyanın en büyük üçüncü doğal gaz rezervine sahip olduğunu belirtti.
KATAR, DOĞAL GAZ İHRACATINDA İKİNCİ SIRADA
Özdemir, Katar’ın dünyanın en fazla doğal gaz ihraç eden ikinci ülkesi olduğunu ve ihracatını ağırlıklı olarak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) formunda gerçekleştirdiğini ifade etti. Bunun yanı sıra, Katar’ın tek boru hattı projesi olan 370 kilometre uzunluğundaki Dolphin Gas hattının, doğal gaz ihraç ettiği önemli bir altyapı olduğunu vurguladı.
"SURİYE İÇ SAVAŞI PROJEYİ RAFA KALDIRDI"
Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı projesine ilişkin bilgiler de paylaşan Özdemir, "2009’da gündeme gelen Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye üzerinden geçmesi planlanan bu proje, Esad rejiminin karşı çıkması ve ardından 10 yıldan uzun süren Suriye iç savaşı nedeniyle hayata geçirilemedi" dedi. Ayrıca, Suriye’de istikrarın sağlanması durumunda mevcut konjonktürde siyasi engellerin azalabileceğini, ancak böyle büyük bir projenin ekonomik ve teknik açıdan zorlukları olduğunu belirtti.
TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZ PİYASASINDAKİ ROLÜ ÖNEMLİ
Katar'dan Türkiye’ye uzanacak bir boru hattının oldukça uzun ve maliyetli olacağına dikkat çeken Özdemir, projenin fizibilitesi için uluslararası piyasalardaki doğal gaz fiyatlarının kritik önemde olduğunu söyledi. "Fiyatlar, bu maliyetli projeyi hayata geçirecek düzeyde olmazsa, finansman sağlanması mümkün değil" diyen Özdemir, uzun süreli alım garantisinin de hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin bölgedeki en büyük doğal gaz piyasalarından biri olduğunu belirten Özdemir, "Türkiye, Almanya’dan sonra en fazla doğal gaz ithal eden ülke konumunda. Ancak, Rusya, İran ve Azerbaycan ile uzun dönemli doğal gaz kontratları bulunuyor. Böyle uzun bir boru hattının yüksek miktarda doğal gaz transfer etmesi beklenir ve bu miktarda talep oluşturmak günümüz koşullarında zor görünüyor" dedi.
AVRUPA'NIN NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ PROJEYİ ETKİLİYOR
Avrupa Birliği’nin Rusya ile yaşadığı enerji sorunları nedeniyle uzun dönemli kontratlara mesafeli yaklaştığını ve 2050 Net Sıfır Emisyon hedeflerine bağlı olarak yalnızca kömür termik santrallerine ikame olacak doğal gaz santrallerini desteklediğini belirten Özdemir, AB ülkelerinin doğal gaz talebiyle ilgili önemli bir değerlendirme yaptı.
KÖMÜRÜN BIRAKILMASIYLA DOĞAL GAZ TALEBİ ARTABİLİR
AB’nin kömür kullanımını bırakmasının ardından ortaya çıkacak gaz talebinin miktarının ve süresinin önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları söyledi:
"AB, 27 üye ülkeden oluşan bir yapı ve ülkelerin altyapıları birbirine bağlı değil. Örneğin, İspanya’ya ulaşan gazın Almanya’ya boru hatlarıyla taşınması mümkün değil. Ancak hem AB’nin hem de Türkiye’nin kömür santrallerinin yerini doğal gaz yakıtlı santrallerin alması, hane ve sanayi gaz tüketiminin artması durumunda Katar’dan gelecek gazın alıcı bulma ihtimali oldukça yüksek."