Okyanuslarda 2050 yılında balıktan çok plastik yüzecek. Bu öngörü, İsviçre'nin Davos kentinde açıklanan bir araştırmada yer alıyor.
Dünya Ekonomik Forumu'nun yaptığı uyarıya göre, 34 yıl sonra okyanuslardaki plastik atık ağırlığı, balıkların toplam ağırlığından fazla olacak.
Plastik, ucuz ve kullanışlı olması nedeniyle dünyanın en popüler ve en yaygın kullanılan materyali. Son 50 yılda plastik kullanımı 20 katına çıktı ve önümüzdeki 20 yıl içinde bu rakamın ikiye katlanması öngörülüyor. Hepimizin gündelik hayatının parçası hâline gelen plastiğin geri dönüşümü konusunda ise dünya genelinde yetersizlik söz konusu.
Dünyada kullanılan plastiğin sadece yüzde 14'ü geri dönüşüme kazandırılıyor. Bu rakam diğer ürünlerin oldukça geride kalıyor. Basit bir kıyaslama yapıldığında, dünya üzerinde kullanılan kağıdın yüzde 58'i, demir ve çeliğin ise yüzde 90'ının geri dönüşüme dahil edildiği görülüyor. Geri dönüşüme kazandırılamayan plastik ise doğaya karışıyor.
Yapılan son araştırmalara göre, şu an okyanuslarda 150 milyon ton plastik atık bulunuyor. Her yıl okyanuslara 8 milyon ton plastik atılıyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre, 2025'e gelindiğinde okyanuslardaki her 3 ton balığa karşın 1 ton plastik bulunacak. 2050'de ise plastiğin ağırlığı balıkları geçecek.