Lise, zorunlu bir eğitim olduğundan ortaokul ile birlikte düşünmeliyiz. Öncelikle bilimlerle ilgili temel bilgileri ortaokulda verdiğimiz için lisede bu bilgilerin tekrar verilmesi eğitimde tekrara götüreceği gibi, çocuklarımızı aptallaştırmaya ve zamanlarını çalmaya da yönlendirilecektir.

LİSE EĞİTİMİ

Lise, zorunlu bir eğitim olduğundan ortaokul ile birlikte düşünmeliyiz. Öncelikle bilimlerle ilgili temel bilgileri ortaokulda verdiğimiz için lisede bu bilgilerin tekrar verilmesi eğitimde tekrara götüreceği gibi, çocuklarımızı aptallaştırmaya ve zamanlarını çalmaya da yönlendirilecektir. Bu nedenle Lisede Sosyal, Fen ve Matematik dersleri verilmemelidir.

Peki ne yapacağız?

Lise kısmını ihtisaslaştıracağız. (Aslında bana kalsa liseyi tamamen kaldırıp doğrudan üniversiteye geçmeyi tercih edeceğim ama günümüzde bunu yapacak bir iktidar bulunmamaktadır.) Yani öğrenci daha ortaokulda meyilli olduğu, sevdiği veya istidadı olan alanı öğretmeni ile birlikte bulacak ve liseyi de ona göre seçecektir.

Bu nedenle ihtisas liselerinin sayısını çoğaltmamız gerekmektedir. Sosyal liseler, Güzel Sanatlar, Beden, Bilgisayar ve Bilişim, Kimya, Fizik, Biyoloji, Sağlık, İmam Hatip, Matematik ve Meslek liseleri gibi. Bu alanları daha da çeşitlendirebiliriz.

Bir kısmı günümüzde mevcut olduğu gibi aynı zamanda birer meslek lisesi hüviyetinde bulunmaktadır. Bunları meslek lisesi hüviyetinde çıkaracak ihtisas liseleri haline getireceğiz. Ayrıca Ortaokuldan sonra lise eğitimine başlarken bir yıl yabancı dil hazırlık bölümü okutulacak, lise eğitimi de dört yıl yerine 3 yıla indirilecektir. İsteyen öğrenci alanıyla ilgili daha da derinleşmek isterse bir yıl daha okuyup o alanla ilgili Meslek Yüksek Okulu diploması alacak, böylece meslek yüksek okulları da Yök'ten alınıp Meb'e devredilecektir.

İhtisas bölümlerinde ortaokulda okutulan dersler yerine alanıyla ilgili dersler okutulacaktır. Öğrenci sadece seçtiği alanda yetiştirilecektir. Üniversite sınavındaki genel sorular Ortaokul bilgisinden sorulurken her öğrenci kendi alanıyla ilgili sorulara tabi olacak ve alanıyla ilgili okullara yönlendirilecek, alan dışı tercihlerde ciddi puan kesintisi uygulanacaktır.

Bu benim Ortaöğretim ile ilgili projem… Bu proje tabi ki yeni bir proje olduğu gibi çeşitli eğitimcilerin veya konuyla ilgili düşünenlerin yorumlarına ve geliştirilmelerine de açıktır.