TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, avukatlık stajı sürecine önemli yenilikler getiriyor. Kanuna göre, avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı çalışılması artık staj yapmaya engel teşkil etmeyecek. Ayrıca, adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar, görev yeri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerdeki staj sürecinde ücretsiz izin alarak avukatlık stajlarını yapabilecekler.

Kanunla noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında düzenlenecek. Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri, noterlik ücretleri ile diğer işlem giderleri nakit olarak veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılarak tahsil edilecek. Noterler, bir önceki aya ait beyannamelerini her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlayarak ilgili dairelere sunacak. Ayrıca, araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin Karayolları Trafik Kanunu kapsamında kişi ve kurumlarla paylaşılması durumunda, her sorgu veya kayıt için Türkiye Noterler Birliği tarafından 2 lira işlem katılım payı alınacak.

NOTERLİK VE MEDENİ KANUNDA YENİ DÜZENLEMELER

TBMM'de kabul edilen düzenlemeyle noterlik işlemleri dijitalleşiyor. El yazısıyla yapılan işlemler, güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği'nin bilişim sistemine kaydedilecek. Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle ad değişikliği nüfus siciline işlenerek Basın İlan Kurumu'nun ilan portalında duyurulacak. Boşanma davasının reddedilmesinden sonra yeniden dava açabilmek için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirildi. Devlet üniversiteleri Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurabilecek. Ayrıca, teklif metninde yer alan etki ajanlığına ilişkin hüküm düzenlemeden çıkarıldı.

Kaynak: İHA