NASA'nın Geçiş Halindeki Ötegezegen Araştırma Uydusu (TESS) verileriyle tespit edilen Gliese 12 b adlı gezegen, Dünya ve Venüs'e oldukça yakın bir yarıçapa sahip. İki ayrı araştırma ekibi, bulgularını dün hakemli dergiler Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ve The Astrophysical Journal Letters'ta yayımladı.

Gliese 12 b'nin, yörüngesinde döndüğü yıldız, Dünya'dan 40 ışık yılı uzaktaki Pisces Takımyıldızı'nda bulunan kırmızı cüce bir yıldız olan Gliese 12'dir. Bu yıldız, Güneş'ten çok daha küçük ve soğuktur.

Gezegen, yıldızına oldukça yakın bir mesafede dönerek bir tam dönüşünü yaklaşık 12,8 günde tamamlar. Bu, Güneş gibi bir yıldızın olduğu bir sistemde yaşamın zor olacağı bir mesafedir. Ancak Gliese 12 b, kırmızı cüce yıldızından Dünya'nın Güneş'ten aldığının sadece 1,6 katı kadar radyasyon alır.

Yeni keşfedilen bu gökcismi, yaşanabilir bölgede yer alsa da bu durum, yaşanabilir olduğunun kesin bir kanıtı değildir. Yaşanabilir bölge, bir gezegenin yıldızına, sıvı halde su barındırabilecek bir mesafede olması gerektiği anlamına gelir: Suyu donduracak kadar uzak veya buharlaştıracak kadar yakın olmamalıdır.

Diğer yandan, Güneş Sistemi'nde Dünya gibi yaşanabilir bölgede bulunan Venüs, yaşamı destekleyecek koşullara sahip değildir. Araştırmacılar, Gliese 12 b üzerine yapılacak incelemelerin Venüs'ün yaşanmazlığının nedenini anlamaya yardımcı olabileceğini ummaktadırlar.

Venüs'ün yüzey sıcaklığı 464 dereceye kadar yükselirken, Dünya'da bu ortalama 15 derecedir. Gökbilimciler, Gliese 12 b'nin yüzey sıcaklığının ise yaklaşık 42 derece olduğunu tahmin etmektedirler.

Kaynak: istiklal.com.tr