Yerel yönetimlerin en eski ve köklü yapı taşlarından biri olan muhtarlıklar, özellikle Türkiye'de, halkla devlet arasında bir köprü işlevi görmektedir. Ancak, son yıllarda artan nüfus, şehirleşme ve dijitalleşme ile birlikte bu geleneksel yapının işlevselliğini ciddi şekilde sorgulamaktadır. Bazı kesimler, muhtarlıkların artık gereksiz ve verimsiz bir bürokratik yapı haline geldiğini savunmakta.

Muhtarlıkların başlıca işlevlerinden biri, mahalle sakinlerinin devletle olan iletişimini sağlamaktır. Ancak, büyükşehirlerde ve kalabalık yerleşim yerlerinde bu işlev giderek daha da anlamını yitiriyor. Şu anki durumda, muhtarların en çok yaptığı işlerin başında, çeşitli belgeleri onaylamak gibi prosedürel işler yer alıyor. Oysa, teknolojinin hızla ilerlediği bu dönemde, bu tür bürokratik işlemleri başta e-devlet olmak üzere dijital platformlar üzerinden çok daha hızlı ve etkin bir şekilde halletmek mümkün. Ayrıca belediye ve diğer resmi kurumlar artık vatandaşlara çok daha şeffaf, hızlı ve kapsamlı hizmetler sunabiliyor. 

Peki, Tasarruf tedbirlerini de dahil edersek; Muhtarlıklar kaldırılmalı mı? veya en azından il ve ilçe merkezlerinde kaldırılıp sadece kasaba ve köylerde kalması yeterli mi? Sizin bu durum hakkında fikirleriniz nedir? Yorumlarda buluşmak dileğiyle...