Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın Rum yönetimini tanıyarak büyükelçi atamalarının yankıları sürerken skandal bir gelişme daha yaşandı. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, ve Türkmenistan, BM Güvenlik Konseyi'nin 541 ve 550 sayılı kararlarını destekleyerek Türkiye'yi Kıbrıs'ta "işgalci güç" olarak resmen tanıdı. Bu adım, Avrupa Birliği'nin Orta Asya için açıkladığı 12 milyar euroluk yatırım paketi sonrasında atıldı.
Türk dünyasından yavru vatan KKTC ve Türkiye'yi şoke eden skandal adımlar gelmeye devam ediyor. Orta Asya Cumhuriyetlerindeki ülkeler hızlı değişime giderek adeta Türkiye'yi sırtından vurdu.
KKTC'Yİ TANIMADILAR GÜNEY KIBRIS RUM KESİMİ’NE BÜYÜKELÇİ ATADILAR
Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Özbekistan, Kazakistan ve son olarak da Türkmenistan geçtiğimiz günlerde KKTC’yi tanımazken, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne büyükelçi atadı. Bu kararın yankıları sürerken bu ülkelerin arasına Kırgızistan da eklenerek Türkiye karşıtı bir karara imza attılar.
SKANDAL KARAR: TÜRKİYE'Yİ KIBRIS'TA "İŞGALCİ GÜÇ" OLARAK TANIDILAR
Başta Türkiye ve KKTC olmak üzere Türk dünyası bu alınan kararın şokunu yaşarken Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkemizi hedef alan bir karar onay verdileri. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 541 ve 550 sayılı kararlarını destekleyerek Türkiye'yi Kıbrıs'ta "işgalci güç" olarak resmen tanıdı.
PARA GELDİ ONAY ÇIKTI
Bu adım, Avrupa Birliği'nin Orta Asya için açıkladığı 12 milyar euroluk yatırım paketi sonrasında atıldı. 4 Türk devletinin Birleşmiş Milletler'deki bu akıl almaz hamlesi "Dost kazığı" olarak yorumlanırken "12 milyar dolar ve AB ile daha geniş işbirliği için KKTC’yi sattılar." eleştirilerini beraberinde getirdi. Türk Devletleri Teşkilatı üyesi 4 ülkenin Türkiye'yi Kıbrıs'ta "işgalci güç" olarak resmen tanımasının bu ülkeler ile ilişkileri nasıl etkileyeceği ise merak konusu oldu.
541 SAYILI KARAR NE DİYOR?
Kardeş ülkelerin imzaladığı 541 sayılı karar, 15 Kasım 1983’de KKTC ilan edildikten sonra Rum yönetiminin şikayeti üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyi tarafından 13 oyla alınmıştı. Karara, kardeş Pakistan ret oyu verirken, Ürdün ise çekimser kalmıştı.
Kararda KKTC ilanı kınanıyor, hukuken geçersiz sayılıyor, diğer devletlere KKTC’yi TANIMAMA ve sadece Rum yönetimini tanıma çağrısı yapılıyor.
Kararda ayrıca 1974 yılında alınan 365 ve 1975 yılında alınan 367 sayılı kararlar da yeniden teyit ediliyor. Bilindiği gibi bu kararlarda Türk Barış Harekatı kınanıyor ve Türk askerlerinin derhal geri çekilmesi isteniyor.
550 SAYILI KARAR NE DİYOR?
BMGK’nin 550 sayılı kararında ise;
-TC-KKTC arasında karşılıklı Büyükelçi atanması “ayrılıkçı ve yasadışı bir eylem” olarak nitelenerek kınanıyor ve geri alınması talep ediliyor.
– Tüm ülkelere bu ” ayrılıkçı ” adımı, yani KKTC’Yİ tanımamaları, desteklememeleri ve yardım etmemeleri” çağrısı yapılıyor.
– Tüm ülkelere “Kıbrıs Cumhuriyeti” dedikleri Rum yönetiminin :bağımsızlığına, egemenliğine, toprak bütünlüğüne saygı gösterme” çağrısı yapılıyor.
-Maraş’ın yerleşime açılmaması ve Rum yönetimine iadesi çağrısı yapılıyor.
Bir yandan KKTC ‘yi tanımalarını umut ettiğimiz Türk Devletlerinin 12 milyar euro için bizi satması, diğer yandan dost bilinen İslam ülkelerinin ABD güdümlü Rum yanlısı politikaları, ABD ve Avrupa Birliği’nin dost ülkelere yönelik baskı, tehdit, şantaj, vaat siyasetleri KKTC’nin kısa sürede tanınmasının önünü tıkayan maddeler olarak ortaya çıkmış durumda.