Lübnan Başbakanı İsrail ile Hizbullah arasında kırılgan bir ateşkese yaklaşık bir ay sonra ABD ve Fransa'dan, İsrail kuvvetlerinin Lübnan'dan çekilmesini hızlandırmalarını talep etti.

Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa; Lübnan, İsrail ve Birleşmiş Milletler barış gücüyle birlikte taraflar arasındaki iletişimi sürdürmek ve ateşkes ihlallerinin tespit edilip çözülmesini sağlamakla görevli olan komitenin bir parçasını oluşturuyor.

Ateşkes anlaşması kapsamında Lübnan ordusu ve barış gücü, İsrail ordusunun 60 gün süresince çekilirken güney Lübnan'a konuşlanacak.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati, güneydeki Khiam kasabasında yaptığı bir tur sırasında "Ordu görevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için komite, ateşkesi ihlal eden tüm ihlalleri sona erdirmek için İsrail düşmanına baskı yapmalıdır" dedi.

Mikati, "Ateşkes anlaşmasındaki taraflara, yani Fransızlar ve Amerikalılara baskı yaparak süreci hızlandırmaları gerekir, çünkü 60 günlük sürenin bitmesine çok az kaldı" diye ekledi ve İsrail'i "ayak sürümekle" suçladı.

Güney Lübnan'daki ateşkes, Gazze'deki savaşın patlak vermesiyle başlayan İsrail ve Hizbullah arasında bir yılı aşkın süren sınır ötesi çatışmalardan sonra 27 Kasım'da yürürlüğe girdi.

Ateşkesin ardından, karşılıklı ateş açışmalar nihayetinde tam ölçekli savaşa ve İsrail askerlerinin güney Lübnan'a girmesine yol açtı.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından, her iki taraf da karşı tarafı tekrarlanan ihlallerle suçladı.

Mikati, Pazartesi günü ayrıca, Lübnan ile İsrail arasındaki BM tarafından belirlenen sınır olan Mavi Çizgi ile ilgili herhangi bir sorunu çözmek istediğini belirterek "Toprağımızın herhangi bir İsrail işgali için bir gerekçe olmasın" dedi.

Ayrıca, "Dünya Bankası, Avrupa Birliği, Arap ülkeleri ve uluslararası ortaklarımızla birlikte yeniden inşa çabaları için bir güven fonu oluşturmak üzere çalıştığını" söyledi.

Dünya Bankası, ekim ayındaki çatışmaların Lübnan'da "en az 3,4 milyar dolar" tutarında fiziksel zarara yol açtığını tahmin etmişti.

Editör: Yusuf EMİNİ