İran ordusu, ülkenin merkezinde bulunan Natanz nükleer zenginleştirme tesisi yakınlarında tatbikatlara başladı. Devlet medyasının salı günü bildirdiğine göre, bu tatbikatlar ülke genelinde planlanan geniş çaplı bir dizi tatbikatın parçası olarak gerçekleştiriliyor.
TATBİKATA AİT BİLGİLER
Farsça’da “Güç” anlamına gelen "Eqtedar" adı verilen tatbikatlarda İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), İran askeri yapılanmasının ideolojik kolu olarak yer aldı.
“Eqtedar tatbikatlarının ilk aşaması, Natanz nükleer tesisinin hava savunma bölgesinde hava savunma karargahı komutanının talimatıyla başlatıldı" dedi devlet televizyonu.
Tatbikat kapsamında, Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) hava kuvvetlerinin "sert elektronik harp koşullarında çok sayıda hava tehdidine karşı tesisin kapsamlı nokta savunmasını" yürüttüğü belirtildi.
Pazartesi günü IRGC sözcüsü Ali Mohammad Naini, tatbikatların "yeni güvenlik tehditlerine" yanıt olarak yapıldığını ve İran'ın diğer bölgelerini de kapsayarak Mart ortasına kadar süreceğini söyledi. IRGC’nin çeşitli birimlerinin donanma ve paramiliter Besic güçleri de dahil olmak üzere, tatbikatlara katılacağını ekledi.
Geçtiğimiz hafta ABD haber sitesi Axios, Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın Başkan Joe Biden’a İran’ın Ocak 20’den önce nükleer silah geliştirme yoluna girmesi durumunda İran’ın nükleer tesislerine yönelik olası bir ABD saldırısı için seçenekler sunduğunu bildirdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Esmaeil Baqaei, bu raporları eleştirerek, ülkenin nükleer tesislerine yönelik tehditlerin "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olduğunu söyledi.
İRAN'IN NÜKLEER MİSYONUNA AİT BİLGİLER
İran, nükleer programının yalnızca barışçıl amaçlar taşıdığını ve atom bombası geliştirme niyetinde olmadığını savunuyor. Ancak son yıllarda zenginleştirilmiş uranyum üretimini artırdı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (IAEA) göre İran, nükleer silaha sahip olmayan ülkeler arasında yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunduran tek devlet konumunda.
Bu seviye, atom bombası üretimi için gereken yüzde 90 oranına yaklaşmış durumda.
İran’ın nükleer programı üzerindeki gerilimler, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın ilk döneminde Tahran’a yönelik yaptırımları hafifletme karşılığında nükleer faaliyetlerini kısıtlayan anlaşmadan çekilmesiyle tırmanışa geçti.