Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ, 11 yıl önce bugün ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Geçen süre zarfında HÜRKUŞ'a birçok yerli donanım ve mühimmat entegre edildi. HÜRKUŞ'un silahlı ve silahsız versiyonlarının yanı sıra, çeşitli görevler için özel çözümler de geliştirildi.

Adını Türk havacılık tarihinin öncü isimlerinden Vecihi Hürkuş'tan alan HÜRKUŞ, milli platformların geliştirilmesine öncülük etti. HÜRKUŞ'un başlattığı bu serüvende, insanlı ve insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen ilerlemeler, Milli Muharip Uçak KAAN ile doruğa ulaştı.

HÜRKUŞ, test, eğitim ve görev uçuşlarında yaklaşık 5 bin saate ulaştı. Bu süreçte, HÜRKUŞ önemli yetenekler kazandı ve dikkat çekici ihracat başarıları elde etti.

 HÜRKUŞ-C BÖYLE DOĞDU

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, temel ve tekamül uçuş eğitimi ile savaş pilotlarının harbe hazırlık eğitimleri için tüm kademelerde kullanılabilecek, zorlu operasyonlarda yakın hava desteği görevlerini yerine getirebilecek yeni nesil gelişmiş eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRKUŞ'u geliştirdi.

Başlangıçta eğitim uçağı varyantı üzerine odaklanan çalışmalar, ilerleyen aşamalarda hafif taarruz ve silahlı keşif varyantları ile genişletildi.

HÜRKUŞ-C olarak adlandırılan silahlı varyanta çeşitli mühimmat ve ekipmanlar entegre edilerek başarılı uçuş ve atış testleri gerçekleştirildi. Yurt dışında ilgi gören HÜRKUŞ-C, Afrika ülkelerine yapılan ihracat başarılarıyla dikkat çekti.

Şirket ayrıca, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Muharebe Ateş Destek Timi ve ileri hava kontrolörü eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere HÜRKUŞ Hava-Yer Entegrasyon Uçağı varyantını geliştirdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, HÜRKUŞ Programı kapsamında kazandığı deneyimlerle HÜRKUŞ 2 Projesi'ni bir süredir yürütmektedir.

Önemli iyileştirme faaliyetlerini kapsayan proje çerçevesinde, HÜRKUŞ 2'nin üretimi devam etmektedir. 2025 yılında mevcut uçaklardan daha gelişmiş bir temel eğitim uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi hedeflenmektedir.

Parça üretimi ve uçak üzeri ekipman yerleşimi süren HÜRKUŞ 2'nin üretimi büyük ölçüde tamamlandı ve yakın zamanda ilk uçuşunun gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

HÜRKUŞ 2'DE SON DURUM

Türk Hava Kuvvetleri, HÜRKUŞ-C'ye yurt dışından gelen taleplerin karşılanmasında bir anlamda fedakarlık yaparak 15 uçağı acil ihtiyacı olan Afrika ülkelerine ihraç etti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, çok daha gelişmiş 55 adet HÜRKUŞ 2'nin Türk Hava Kuvvetleri 122'nci Temel Jet Uçuş Eğitim Filosu envanterine kazandırılmasını hedefliyor.

Mevcut ve uzun vadeli yurt içi ve dışı ihtiyaçlar göz önüne alındığında, silahlı HÜRKUŞ'un oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşması bekleniyor.

Kaynak: AA