İstiklal Gazetesi yazarı Serhat Güler, "Türkiye, Kuantum Bilgisayar sahibi 15 ülkeden biri oldu" başlıklı köşe yazısında; Türkiye'nin, 14 yıllık bir çalışmanın ardından geliştirdiği ilk kuantum bilgisayarı "QuanT"ı ele alıyor. 

Serhat Güler yazısında, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin öncülüğünde, TÜBİTAK, Aselsan ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın katkılarıyla geliştirilen QuanT, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı bir etkinlikle tanıtıldığını belirtti. Güler Yılmaz'ın, kuantum bilgisayarların sağlık, finans, sensör teknolojileri ve ileri malzeme geliştirme gibi alanlarda devrim yaratacağını belirttiğine yer vererek, “Bu bilgisayarlar, klasik bilgisayarların binlerce yıl sürecek işlemlerini saniyeler içinde yapabiliyor,” dedi.

Kuantum2  

TEKNOLOJİDE YENİ DÖNEM

İstiklal Gazetesi yazarı Serhat Güler, yazısında, Türkiye’nin bu teknolojiyi geliştirmesinin savunma sanayi, finans ve siber güvenlik gibi stratejik alanlarda küresel rekabet gücünü artıracağını belirtti. Güler, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun QuanT’ın önemine ilişkin şu değerlendirmesine dikkat çekti: “Bu bilgisayar, yerli algoritmaların geliştirilmesi ve ülkemizin bu alanda liderlik konumuna ulaşması için kritik bir adım.”  

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise kuantum teknolojilerinin 2035 yılına kadar 2 trilyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Görgün, savunma sanayii sektöründe bu teknolojinin derin etkilere sahip olacağını belirtti.  

Ekran Resmi 2024 11 24 11.34.17

KUANTUMUN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

Yazar Güler, yazısında kuantum bilgisayarların işleyişine de değinerek, klasik bilgisayarlardan farkını şöyle özetledi: “Kuantum bilgisayarlar, elektrik akımına dayalı 0 ve 1'ler yerine kuantum mekaniğinin prensiplerini kullanıyor. Kuantum bitler (kubitler), aynı anda birden fazla durumda olabiliyor, bu da karmaşık problemleri çok daha hızlı çözmelerine olanak sağlıyor.”  

TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Güler, yazısında, Türkiye’nin QuanT ile sadece bilimsel bir başarıya imza atmadığını, aynı zamanda ulusal güvenlik ve ekonomik kalkınma için stratejik bir kazanım elde ettiğini belirtti. Yazısında şu ifadeye yer verdi: “QuanT, Türkiye’nin teknolojik bağımsızlık yolculuğunda bir dönüm noktası. Bu başarı, sadece akademik çevrelerde değil, endüstriyel ve ulusal güvenlik uygulamalarında da ülkemize büyük avantaj sağlayacaktır.”  

YAZININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Haber Merkezi