İstanbul 4. Vergi Mahkemesi Başkanı Hakim Ahmet Güler'in sanatçı kişiliği ile de ortaya koyduğu değerli eserler üzerine İstiklal 'e verdiği ropörtajda konuştuk. İşte haberimizin detayları...

Resim çizmeye ne zaman başladınız?

Ahmet Güler:

"Ortaokul yıllarında başladım. Resme olan ilgimi fark ettiğimde, resimle güzel düşüncelerim olduğunu ve kendimi geliştirmeye karar verdiğimi anladım. İlk başta basit resimlerle başladım; manzara resimleri, basit çizimler, sonra da daha karmaşık çalışmalar yaparak resme devam ettim. Ortaokul ve lisede, resmi daha fazla geliştirdim. Bu konuda en büyük katkıyı resim öğretmenim Sayın Mazlum Ümit Cevap Bereli'den aldım. Onun desteğiyle ilerledim. Şimdiye kadar yaptığım eserler okulumun atölyelerinde sergilendiğinde, çok mutlu oluyordum. Bu da beni motive ediyordu.Bir anı var ki çok özel; resim öğretmenim sınıfta "Resim nedir?" diye bir soru sordu ve sınıfın hiç kimse bu soruya doğru cevap veremedi. O sırada ben, resimle ilgili bir şeyler söyleyerek öğretmenimi çok etkiledim. O anı hep hatırlarım, çünkü o cevap beni bir ressam gibi hissettirdi. O andan sonra resmi daha çok sevmeye başladım ve bir merakımın olduğunu fark ettim."

Arkanızda, 31 Mart 2015'te teröristler tarafından şehit edilen Mehmet Selim Kiraz savcımızın portresi var. O portreyi çizerken ne hissettiniz?

"Bu bir tesadüf değildi, bir anlam taşıyordu. Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesi beni çok derinden etkiledi. Onun anısını yaşatmak ve ona bolca dua göndermek amacıyla portresini çizmeye karar verdim. Yalı boya kullanarak yaklaşık üç ay süren bir çalışma ile tamamladım. O portre, sergilerimde hep ana eser olarak yer aldı ve büyük ilgi gördü. Bu resim, tüm şiddet olaylarına karşı durduğumuzu ve adaletin her zaman yanında olduğumuzu vurgulayan bir çalışmaydı."

Adalet ve hukuku yansıtan resimler çizdiğinizi söylediniz. Resimlerde hangi temalarla çalışıyorsunuz?

 "Gerçekçi sanat anlayışını tercih ediyorum. Genelde portre çalışmaları yapıyorum ama aynı zamanda doğa resimleri ve peyzaj da çiziyorum. Resimlerimde amacım, insanlara barış, sevgi, saygı, huzur gibi olumlu mesajlar vermek. Sanatın toplumu şekillendiren bir yönü olduğuna inanıyorum. Ben de resimlerimle topluma huzur ve mutluluk verecek, onları gülümsetecek çalışmalar yapmak istiyorum."

Çizimlerinizi ve anılarınızı anlatırken unutamadığınız bir anınız var mı?

"Tabii, çok anım var. Bir tanesini hatırlıyorum, ilkokul öğretmenim, oğlunun resmini çizmemi istemişti. O an çok teşvik edici olmuştu ve öğretmenimin o desteğiyle çok motive oldum. Bu tür küçük teşvikler beni resme bağladı. Aynı zamanda sergilerime katıldım, resimlerim büyük ilgi gördü."

Çizdiğiniz bir resmi ne kadar sürede tamamlıyorsunuz?

Ortalama olarak bir resmin tamamlanması 15-20 gün sürer, ama zamanım kısıtlı olduğu için bazen bu süreç 2-3 aya kadar uzayabiliyor. Hızlı çizmek gibi bir amacım yok, her zaman daha yavaş ve dikkatli bir şekilde resmimi yaparım. Bu da benim kişisel hayatıma yansıyan bir özellik; annem de bana "Yavaş ve dikkatli oluyorsun" derdi. Bu da resimle ilgili alışkanlıklarımın bir sonucu olabilir.

 Gelecekteki projelerinizden bahseder misiniz?

"Çok güzel projelerim var. Bir tanesi, bölge idare mahkemesi için görkemli resimler yapmak. Ayrıca üç boyutlu resimler çizme projelerim var. Bu tarz derinlikli resimleri yağlı boya ile çalışmak çok zor, ama çok özel bir proje olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda sosyal mesajlar içeren resimler yapmayı planlıyorum. Bu projeleri emekliliğimde hayata geçirmeyi düşünüyorum."

Hobileriniz arasında başka neler var?

"Çocukluk yıllarından beri iki büyük hobim var: Resim yapmak ve pul biriktirmek. Yurt içi ve yurt dışı pek çok pulla oluşturduğum büyük bir koleksiyonum var. Gelecekte bu koleksiyonu sergilemeyi planlıyorum. Bu da çocukluktan kalan bir alışkanlık. Hem resim hem de pul biriktirme konusunda çok ilgiliydim."

İstanbul, İdari Yargının Amiral Gemisi! İstanbul, İdari Yargının Amiral Gemisi!

Çizim yaparken en çok sevdiğiniz şey nedir?

"En rahatlatıcı resim, hiç şüphesiz manzara resimleridir. Doğa resimlerini çizmek, insana huzur verir. Ama portre çalışmak çok daha zordur. Portrelerde yüzler, özellikle gözler çok önemlidir. Gözleri doğru çizebilirseniz, resminizi başarılı kılarsınız. Portre çizmek, en zor ve profesyonellik gerektiren bir resim türüdür."

En sevdiğiniz resim türü nedir?

"En çok manzara resimlerini seviyorum. Ancak portre çizmek daha profesyonel bir iş olduğu için, bunun farklı bir tat ve mutluluğu vardır. Portre çizerken çok dikkatli olmanız gerekir. Doğa resimlerinde, her şeyin belirli bir ölçüde doğru olması gerekmez, ama portrelerde her şeyin çok gerçekçi olması gerekir."

İleriye dönük planlarınızda neler var?

"Henüz tamamlamadığım projelerim var. Örneğin, üç boyutlu bir resim çalışması yapmak istiyorum. Ayrıca çok büyük bir resim çizme projem var; bu resim meslek hayatımın sonunda tamamlanabilir. Sergilerimde, resimlerimin toplumsal mesajlar içeren anlamlı çalışmalar olmasını istiyorum."

Hakim ve Ressam Kimliğiyle Ahmet Güler: "Sanat, Adaletin Yüreğinde Atan Bir Ses"

İstiklal.com.tr’ye özel açıklamalarda bulunan Güler,

"Hukuk ve sanat, insan ruhuna dokunan iki farklı disiplin. Biri adaletin sesiyse, diğeri yüreğin sesi. Şehit savcımız Selim Kiraz’ı bu şekilde anmak, hem meslektaşlık borcum hem de sanata olan inancımın gereğiydi" dedi.

Sergide yer alan tablolarında duygusal ve sembolik anlatımlara yer verdiğini belirten Güler, "Her fırça darbesi, adalet için verilen mücadelenin bir yansıması" ifadelerini kullandı.

Sanatın Adaletle Buluştuğu Anlamlı Proje

Hakim kimliğinin yanı sıra sanatçı yönüyle de dikkat çeken Güler’in sergisi, ziyaretçilerden tam not aldı. Adalet ve sanatın iç içe geçtiği bu özel proje, meslektaşlarının da takdirini topladı.

Resim sergisinden kazandığı geliri Gazze’ye bağışladı Resim sergisinden kazandığı geliri Gazze’ye bağışladı

Bugün bizimle olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 "Ben teşekkür ederim. Resim, benim için bir tutku ve hayatımın bir parçası. Umuyorum ki, çalışmalarım hem bana hem de izleyenlere huzur verir."

AHMET  GÜLER KİMDİR?

İstanbul 4. Vergi Mahkemesi Başkanı Hakim Ahmet Güler, mesleğinin yanı sıra 40 yıldır tutkuyla sürdürdüğü resim sanatıyla dikkat çekiyor. Hobi olarak başladığı resim çalışmalarını profesyonel bir seviyeye taşıyan Güler, son olarak açtığı kişisel sergiyle sanat dünyasında adından söz ettirdi.

Güler'in sanat serüveni, gençlik yıllarında karakalem çalışmalarıyla başlamış ve zamanla yağlı boya tekniklerine kadar genişlemiş. Bugüne kadar 200'ü aşkın esere imza atan hakim, özellikle portre çalışmalarıyla beğeni topladı. Halen çalışmalarına devam ediyor.

Muhabir: Batın Uysal