Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2024 yılında silahlı çatışmaların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin rekor düzeye ulaştığını açıkladı. Kurumun yayımladığı son verilere göre, dünya genelinde giderek daha fazla çocuk çatışma bölgelerinde yaşamak zorunda kalıyor veya bu nedenle göç ediyor.
Özellikle İsrail'in Gazze'ye karşı devam ettirdiği katliamlarda en az 17.492 çocuğun, bölgenin büyük bir bölümünü enkaza çeviren yaklaşık 15 aylık çatışmalarda katledildiği ifade edildi.
MİLYONLARCA ÇOCUK ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE YAŞIYOR
UNICEF’e göre, dünya genelinde 473 milyondan fazla çocuk çatışma bölgelerinde hayatlarını sürdürmek zorunda. Bu rakam, dünya üzerindeki her altı çocuktan birine denk geliyor. Çocuklar, çatışmalar nedeniyle yaralanıyor, okula gidemiyor, yetersiz besleniyor ve bazı durumlarda hayatlarını kaybediyor.
2023 sonu itibarıyla 47,2 milyon çocuk, çatışma ve şiddet nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. UNICEF, Haiti, Lübnan, Myanmar, Filistin ve Sudan gibi ülkelerde artan çatışmaların önümüzdeki dönemde daha fazla göçe yol açabileceği uyarısında bulundu.
EĞİTİM VE SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM ZORLAŞIYOR
Çatışmalar, çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini ciddi şekilde etkilemeye devam ediyor. Çatışma bölgelerinde 52 milyondan fazla çocuğun eğitim hayatı kesintiye uğramış durumda. Gazze Şeridi, Sudan, Ukrayna ve Suriye gibi bölgelerde okullar hasar görürken, milyonlarca çocuk eğitimden mahrum kaldı.
Sağlık hizmetlerine erişimin zorlaşması nedeniyle çocuklar, kızamık ve çocuk felci gibi salgın hastalıklara karşı savunmasız hale geliyor. Çatışmalardan etkilenen ülkelerde yetersiz aşılanmış çocuk oranı dünya genelinin yaklaşık %40’ını oluşturuyor.
Çatışma bölgelerinde yetersiz beslenme ve gıda güvensizliği de ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Sudan’ın Kuzey Darfur bölgesinde 2017’den bu yana ilk kez kıtlık tespit edilirken, beş ülkede yarım milyondan fazla kişinin en üst düzey gıda güvensizliği koşullarında yaşadığı belirtiliyor.
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Savaş bölgelerinde büyüyen çocuklar, hayatta kalma mücadelesi veriyor ve çocukluklarından mahrum kalıyor. Bu çocuklar sadece güvenlik ve temel ihtiyaçlarını değil, aynı zamanda oyun oynama, öğrenme ve çocuk olma haklarını da kaybediyorlar" dedi.
“ÇOCUKLAR İÇİN KABUS”
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İletişim Uzmanı Rosalia Bollen, Gazze'deki savaşı “çocuklar için kabus” olarak tanımlayarak, gerçekleştirmiş olduğu basın toplantısında, İsrail ordusunun son bir yıldaki çatışmalarında Eylül ayında bildirilene göre, daha fazla kadın ve çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.
Bollen, Gazze'deki durumla ilgili olarak, “Gazze'deki çocuklar donuyor, hastalanıyor ve travma geçiriyor” dedi.
Gazze'deki kadın ve çocukların yaklaşık yüzde 96’sının temel beslenme ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirten Bollen, bölgedeki yardımların yetersizliğine dikkat çekerek, bölgedeki çocuklara ulaşabilen yardımların sayısının sınırlı olduğunu belirtti.
UNICEF’TEN ACİL ÇAĞRI
UNICEF, çatışmalarda yer alan tüm taraflara uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeleri ve çocukların haklarını korumaları çağrısında bulundu. Kurum, 2025 yılında çocukların hayatlarını kurtarmak ve iyileştirmek için daha fazla çaba harcanması gerektiğini vurguladı.
Dünya genelindeki insani yardım ihtiyaçlarının yaklaşık %80’inin çatışmalar nedeniyle ortaya çıktığını belirten UNICEF, bu gidişatın durdurulması çağrısında bulundu.