Çin ve İran’ın üst düzey diplomatları, Ortadoğu’nun “büyük güçlerin savaş alanı” olmadığını ve bölge dışındaki ülkeler arasında jeopolitik rekabetin merkezi haline gelmemesi gerektiğini dile getirdi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi ve Çinli mevkidaşı Wang Yi, Pekin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre “uluslararası toplumun Ortadoğu ülkelerinin egemenliğine, güvenliğine, istikrarına, birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiği” konusunda anlaştı.
İran Dışişleri Bakanı olarak atanmasının ardından Abbas Araghchi, Çin’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi.
İki büyük ticaret ortağı olan Çin ve İran, Gazze’de ateşkes çağrısını, Lübnan’daki ateşkesin düzgün bir şekilde uygulanmasını ve Suriye’de “terörle mücadele, uzlaşma ve insani süreçlerin bütünleşik şekilde ilerletilmesini” bir kez daha vurguladı.
Pekin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “İki taraf, Ortadoğu’nun Ortadoğu halkına ait olduğu, büyük güçlerin savaş alanı olmadığı ve bölge dışındaki ülkelerin jeopolitik rekabet ve çatışmalarının kurbanı olmaması gerektiği konusunda mutabık kaldı.” ifadelerine yer verildi.
Çin ve İran, devrik Suriye lideri Beşar Esad’ın destekçileri arasında yer alıyordu. Ancak Suriye’nin yeni lideri Ahmed el-Şaraa, Tahran’a karşı sert bir tutum sergiliyor.
Araghchi ve Wang ayrıca İran’ın nükleer programını ele aldı. ABD ve İngiltere gibi hükümetler, bu programın silah üretimine yol açabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor.
Donald Trump’ın ABD’yi İran’ın nükleer programına yönelik yaptırımların kaldırılması karşılığında sınırlamalar getiren tarihi anlaşmadan çekmesinin ardından Tahran’ın nükleer hedefleri konusundaki gerilimler tırmanmıştı.
Çin, bu anlaşmanın imzacılarından biri olarak Araghchi’ye cumartesi günü yaptığı açıklamada “Pekin’in İran’ın meşru hak ve çıkarlarını korumasını kararlılıkla desteklediğini” belirtti.
Çin, İran’ın en büyük ticaret ortağı ve yaptırımlara rağmen İran petrolünün en büyük alıcılarından biri konumunda.