“2 milyon insan evlerinden uzakta yaşamaya çalışıyor.”
Milyonlarca insanın konutlarının yıkıldığına dikkat çeken Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz, “470 gün boyunca süren saldırılar, Gazze’de büyük bir yıkıma yol açtı. Yaklaşık 400 binden fazla konut tamamen yıkılmış ya da kullanılamayacak hale gelmiş durumda. Bunun sonucunda 1 milyon 900 bin ila 2 milyon insan evlerinden uzakta yaşamaya çalışıyor. Günlük 600-700 tır yardım girişine izin verilmesi sevindirici bir gelişme olsa da mevcut ihtiyaçların büyüklüğü göz önüne alındığında bu sayı yetersiz kalıyor. Bölgenin toparlanması için günlük 4-5 bin tır yardım dahi yeterli olmayabilir.” İfadelerini kullandı.
“Çok dar bir alanda 2 milyon 300 bin kişi yaşıyor”
Kış ayında çok sayıda insanın dışarıda olması, insani yardımların bu konuda yetersiz kalması ve daha fazla yardıma ihtiyaç duyulduğunu ifade eden “Sağlık merkezlerinin büyük bir kısmı ya tamamen yıkılmış ya da ciddi şekilde hasar görmüş durumda. Bu nedenle, sağlık hizmetlerinin yeniden sağlanması öncelikli bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Çocuklar ise yaklaşık bir buçuk yıldır okula gidemiyor ve bu durum, eğitime erişim açısından büyük bir boşluk yaratmış durumda. Aynı zamanda temiz içme suyu, gıda ve temel yaşam ihtiyaçları karşılanamıyor. Kış mevsiminde bu ihtiyaçlar daha da acil hale geliyor çünkü insanlar hâlâ barınma sorunu yaşıyor. Çok dar bir alanda 2 milyon 300 bin kişi yaşıyor ve bu nüfusun başlarını sokabilecek güvenli bir yere ihtiyacı var.” diye ekledi.
“İsrail’in ‘Philedalphia Koridoru’ndan çekilmeleri gerekiyor.”
İnsanı yardım tırlarının geçiş engeli sürecinin devam ettiğini söyleyen Yılmaz, “Ateşkes sonrası yardımların ulaştırılması ise hâlâ ciddi engellerle karşı karşıyalar. Refah Sınır Kapısı İsrail’in kontrolü altında bulunuyor ve bu durum insani yardımların bölgeye hızlı bir şekilde ulaşmasını engelliyor. İsrail’in bu sınır kapısından ve “Philedalphia Koridoru” olarak adlandırılan yardım geçiş noktasından çekilmesi gerekiyor. İsrail’in tam anlamıyla çekilmesi, yardımların daha hızlı ve etkili bir şekilde bölgeye ulaşmasını sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.
“Sağlık merkezlerinin ve okulların bir an önce toparlanması gerekiyor”
Eğitimin hızlıca sağlanması gerektiğine değinen Murat Yılmaz, “Gazze’nin yeniden ayağa kalkması için konutların inşasına acilen başlanması gerekiyor. Ancak bu sürecin birkaç yıl süreceği tahmin ediliyor. İnsanlar evlerine dönmedikçe, bölgedeki sorunların tam anlamıyla çözülmesi mümkün olmayacak. Yine de sağlık merkezlerinin ve okulların bir an önce toparlanması, yaşam standartlarında belirgin bir iyileşme sağlayabilir. Bu süreçte insani yardımların sürekliliği ve etkinliği hayati önem taşıyor.” diyerek sözlerini noktaladı.