Tavuk etinde bulunan yüksek orandaki proteinden dolayı doğru koşullarda saklanması gerekiyor. Eğer doğru bir şekilde muhafaza edilmezse, bozulabilir ve sağlık açısından da tehlike arz edebilir. Peki "Tavuk nasıl muhafaza edilir? Buzluktaki tavuk bozulur mu? Dondurucuda tarihi geçmiş tavuk yenir mi?" İşte bu konuda merak edilen ayrıntılar...
TAVUK DONDURUCUDA NASIL MUHAFAZA EDİLİR?
Buzluğa atılan yiyecekler hem yazın hem de kışın büyük kolaylık sağlıyor. Özellikle etler için dondurucu bir kurtarıcıdır. Dondurucuda saklanana etlerin ömrü uzar. Ancak etlerin dondurucu da nasıl saklanacağı da önemli bir konudur. 18 °C ya da altında dondurma yapmanız gerekiyor. Bu şekilde kalitesini koruyabilir ve bozulmasını önleyebilirsiniz.
BUZLUKTAKİ TAVUK BOZULUR MU?
Çiğ tavuğun ömrünü uzatmak istiyorsanız öncelikle sızdırmaz bir kapta eti saklamanız gerekir. Pişmiş olan tavuk ise hava geçirmez bir kapta muhafaza edilmelidir. Çiğ tavuğu parçalayıp saklamayı düşünüyorsanız, her bir parçası ayrı olacak şekilde sarılıp ya da buzdolabı poşetine konulup buzluğa konulmalıdır.
Bu saklama koşullarını yerine getirdiğiniz zaman, buzluğa attığınız çiğ tavuğu 6 - 12 ay arasında saklayabilirsiniz. Eğer dondurucuya koyacağınız tavuk, bütün tavuk ise 9 aya kadar dondurucuda kalabilir. Pişmiş tavuğun ise dondurucuda 2 ile 6 aya kadar saklama süresi bulunur.
DONDURUCUDA TARİHİ GEÇMİŞ TAVUK YENİR Mİ?
Buzdolabına atılan yiyecekler, buzdolabında "+2 derecede" son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Son kullanma tarihinden önce konulan, tavuk eti derin dondurucuda -18 derecede, altı ay süreyle da saklanabilir. Donmuş ürünlerin açıkta değil, buzdolabında çözdürülmesi gerekir.
Donmuş bir ürün çözdürüldükten hemen sonra, tekrardan dondurulmamalıdır. Ek bir bilgi olarak da eğer tavuk eti kesilecekse, ahşap et tahtası değil, mermer tezgâh ya da plastik türevlerinden yapılmış kesme tahtaları veya blokları üzerinde kesilmelidir.
BİR TAVUĞUN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Tavuğun bozuk olduğunu ya da bozulduğunu gösteren bazı ipuçları vardır. İşte sırasıyla o ipuçları;
Çiğ ya da pişmiş tavuk gri-yeşil renge dönüş ya da dönüşmeye başladıysa çürümüştür. Böyle bir renk değişiminde tavuğu hemen atmalısınız.
Başka bir yol ise tavuk yapışkan ve sümüksü bir yapı almış ise bozulmuştur. Bunun yanında hem çiğ, hem de pişmiş tavuğun amonyağa benzeyen asidik bir kokuya sahip olması bozulduğuna işarettir.