Yazımın en başında şunu net olarak belirtmeliyim. Devlet, sosyal medyayı kontrol altına almalıdır ve gerekirse kapatmalıdır. Aynı durum tüm internet mecraları için geçerli olmalıdır. Devlet başta sosyal medya ve sanal oyunlar olmak üzere tüm internet mecralarını kontrol altında tutmalı ve ahlaksızlık yayan, hukuksuzluk yapan ve topluma zarar veren tüm dijital unsurları yok etmelidir.
Ülkemizde Instagram denilen bir sosyal medya mecrası bundan 10 gün kadar önce kapatıldı. Daha doğrusu Ülkemizde Instagrama artık erişilemiyor. Karar çok güzel ve yerinde bir karar.
Instagramda bir hayırlı ve güzel iş paylaşılsa binlerce ahlaksızlık ve çirkinlik paylaşılıyor. Kapatılması çok iyi oldu.
Dün de öğrendiğimiz kadarıyla Roblox denilen sanal oyunlara erişim sağlanan çevrim içi bir uygulama da kapatılmış. Yani Roblox’a erişim Devlet tarafından engellenmiş.
Instagram’ı bilirdim. Roblox'u ilk dün duydum.
Roblox denilen çevrim içi uygulamada da çocuk istismarı ve ahlaksızlık mevcutmuş ve bu hususta mahkeme kararları varmış. Yani Devletimiz bir mahkeme kararını yerine getirmiş. Alkışlıyorum Devletimizin bu hususta karar alan tüm yetkililerini. Hem Instagram ve hem de Roblox hakkında engelleme kararı alan Devletimizin kurumlarının tüm yetkililerini kutluyorum. Bu Ülke sahipsiz değildir. Bu Ülkede çocuklar ve gençler sahipsiz bırakılmamalıdır.
Devletimizin sosyal medya ve sanal oyunlar konusunda alacağı tüm yasaklama kararlarını saygıyla karşılıyorum. Devletimizin sosyal medyaya daha fazla sınırlama getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Özgürlük teraneleri altında her türlü rezilliğin işlendiği bir Türkiye görmek istemiyorum.
Instagram ve Roblox, ikisinin de kontrol altında tutulup sitelerine girişin tüm Türkiye’de engellenmesi güzel ve yerinde bir karar. Hatta gecikmiş bir karar.
Sosyal medyada birçok olumsuzluk ve etik dışı hareketler gözlemleyen bir Kardeşiniz olarak Instagramın kapatılmasından memnunum.
Ne gibi olumsuzluk ve etik dışı hareketler gözlemlediğimi sorarsanız, beş maddede özetlemek istiyorum.
1-İnsanlar üçlü süzgeçten geçirmediği (doğru mu, iyi mi, faydalı mı diye üçlü süzgeçten geçirmediği) boş şeyleri paylaşarak, zamanımızı çalıyorlar ki, bu olumsuz ve etik dışı bir harekettir.
2-Empati yapmadan (karşı tarafın psikolojik durumunu, iş durumunu, ailesini ve çevresini ve benzeri gibi hususları düşünmeden) sosyal medyada yazılan her şey etik dışıdır ve birer olumsuzluktur.
3-Sosyal medyada yalan yanlış haberler etik dışıdır ve olumsuzluk oluşturur. Ve bunlar toplumda gerginlik oluşturmaktadır.
4-Sosyal medyada küfürlü paylaşımlar ve argo sözler etik dışı ve ahlaksızlıktır. Sosyal medyada küfür yapan ve söven kişi şunu düşünmelidir. O sosyal medya paylaşımını çocuklar da okumaktadır. Sosyal medyada küfürlü paylaşımlar ve argo sözler olumsuzluktur.
5-Sosyal medyada kişinin hiçbir haberi olmadan rastgele yapılan etiketlemeler ve messenger dedikleri özel mesajına her sabah ya da zaman zaman “merhaba, günaydın ya da el sallama işaretleri göndermeler”, hiç bir tanışıklığı ya da dahli olmadığı halde, başkasının arkadaşının ismini etiketleyerek, açıkça ismini yazarak yapılan yorumlar, etik dışıdır ve olumsuzluk oluşturur.
Yazımı ve sözlerimi uzatmaya gerek yok. Sosyal medyada etik dışı tüm paylaşımlardan uzak durmak ve insanlarımızın moralini, huzurunu kaçıracak ve umutsuzluk verecek her hareketten kaçınmak gerekir.
Sosyal medyada herkes sorumluluk sahibi olmalıdır. Sosyal medyada herkes birbirine örnek olsun ve “az ve öz yazsın.” Kimse kimsenin huzurunu bozmasın.
Sevgili Peygamber Efendimizin (asm) “ya hayır söyle, ya sus” sözü tüm herkese, hem günlük hayatında ve hem de sosyal medya paylaşımlarında bir düstur olmalıdır.
Bir de sosyal medyanın sahipleri ve yöneticileri Ülkemizin kanunlarına ve kendine özgü hassasiyetlerini uymuyorlarsa “kafalarına buyruk hareket ediyorlarsa” hem sosyal medyanın kendi içinde ve hem de sahipleri ile yöneticilerinde kötü niyet ve Ülkemizin birlik ve beraberliği ile manevi yapısına zarar veriliyor demektir.
Bu durumlarda, sosyal medya yarardan daha çok zararlıdır. Bu durumda kapatmak en doğru çözümdür.
Vesselam.