TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Depozito Saha Yönetim Sistemi'nin döngüsel ekonomi hedeflerine ulaşmada önemli bir adım olacağını vurguladı.
Bu sistemin sadece çevreyi korumakla kalmayıp, sanayi ve ekonominin sürdürülebilirliğine de büyük katkı sağlayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Döngüsel ekonomi artık yalnızca bir seçenek değil, bir zorunluluk. İsrafın önlenmesi, kaynaklarımızın verimli kullanılması ve çevremizi koruma çabalarımızda en kritik unsurlardan biri atık yönetimi. Bugün dünya genelinde atık kavramı hızla bir stratejik kaynağa dönüşüyor." diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, ayrıca Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı çerçevesindeki düzenlemelerin, ihracat ürünlerinde geri dönüştürülebilir malzeme kullanımını zorunlu kıldığını da ekledi.
"SİSTEM, SANAYİMİZİN ULUSLARARASI REKABET GÜCÜNÜ KORUMASI İÇİN KRİTİK BİR ADIM"
Atık Sevkiyat Tüzüğü'nün nitelikli atık ithalatını zorlaştırdığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"Bunun yanı sıra plastik özelinde yapılan küresel çalışmalar, plastik ticaretini kısıtlamayı gündeme alıyor. Bu gelişmeler, atıkların geri kazanımını ve yerel kaynakların daha etkin kullanılmasını zorunlu kılıyor. Bu kapsamda Depozito Yönetim Sistemi, sanayimizin uluslararası rekabet gücünü koruması için kritik bir adım. Ülkemizdeki atıkları daha etkin değerlendirmek, sadece çevremiz için değil, ekonomimiz için de bir zorunluluk haline gelmiştir. Depozito Yönetim Sistemi'nde başarının anahtarı da kaynağında ayrı toplama. Bu noktada, özel sektör tarafından ödenen GEKAP bedellerinin bu yatırımlara yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Hisarcıklıoğlu, atık yönetimine yönelik yatırımların etkinliği ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar açısından hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Depozito sistemiyle ilgili çalışmaları yaklaşık dört yıldır yakından takip ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Tüm paydaşlarımızın ortak talebi, saha yönetiminin etkin ve şeffaf bir şekilde kamu-özel sektör işbirliğiyle yürütülmesiydi. Bugün burada imzalayacağımız protokol, bu taleplerin karşılık bulduğunu ve hep birlikte güçlü bir adım attığımızı gösteriyor. Depozito sisteminin kurulmasıyla birlikte ekonomimizde de önemli değişimler göreceğiz."
"SİSTEMİN KURULMASIYLA EKONOMİMİZDE DE ÖNEMLİ DEĞİŞİMLER GÖRECEĞİZ"
Sistemin tam kapasite çalıştığında yılda 500 bin ton atığın geri dönüşümünü sağlayabileceğine dair analizler olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu, hem çevresel hem de ekonomik anlamda büyük bir kazançtır. Ayrıca, sistem sayesinde sanayimizin karbon ayak izi azalacak, enerji ve ham madde kullanımında önemli tasarruflar sağlanacaktır. Bu noktada, sahadaki operasyonel süreçlerde, perakende ve içecek sektörlerimizin deneyimlerinden faydalanmayı, sistemin başarısı için kritik görüyoruz. Depozito iade makinelerinin yaygınlaştırılmasına ilişkin yatırımları, kademeli olarak planlamamız gerektiğine inanıyoruz. Böylece, özel sektörün taşıdığı yükü hafifletirken, çevreye olan katkımızı en üst düzeye çıkarabiliriz."
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise çevreyi kirleten ve insan sağlığına zarar veren bu sorunun Bakanlık tarafından ele alınmasının önemine dikkat çekti.