Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Ciakun, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, Myanmar ordusunun Çin yardım konvoyuna uyarı ateşi açtığına ilişkin haberlere dair değerlendirmede bulundu.

Çin Kızılhaç Cemiyeti'nin sağladığı yardım malzemelerinin Myanmar'a ulaştığı ve depremin vurduğu Mandalay bölgesinde ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırıldığını ifade eden Sözcü Guo, "Myanmar'daki tüm tarafları, Çin'den ve diğer ülkelerden gelen kurtarma ve yardım görevlilerinin can güvenliğini sağlamaya ve lojistik koridorlarını erişilebilir kılmaya çağırıyoruz." dedi.

Guo, yardım konvoyuna ateş açıldığı olaya doğrudan değinmekten kaçınırken Çinli ekibin ve yardım malzemelerinin güvende olduğunu belirtti.

Çin'in ihtiyaçlar doğrultusunda Myanmar'da depremden etkilenen bölgelere yardım ve destek sağlamak amacıyla elinden geleni yapmaya hazır olduğunu dile getiren Guo, "Hayat kurtarmak önceliktir. Afet yardımı için elimizden geleni yapmak zorundayız. Umarız Myanmar'daki tüm etnik gruplar ve taraflar zorlukların üstesinden gelmek için birlikte çalışabilir." ifadelerini kullandı.

- Çin yardım konvoyuna ateş açılmıştı

Myanmar ordusu, depremden etkilenen bölgelere yardım ulaştırmak üzere ülkenin kuzeydeki Şan eyaletine doğru yola çıkan Çin Kızılhaç Cemiyeti konvoyuna ateş açmıştı.

Merkezi hükümete karşı silahlı ayaklanma yürüten Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) örgütünün kontrolündeki bölgeden geçmeye çalışan 9 araçlı konvoy, 'dur' çağrısına uymayınca uyarı amaçlı ateş edildiği bildirilmişti.

Myanmar'ın orta kesimindeki Sagaing bölgesi yakınlarında, 28 Mart'ta 7,7 ve 6,4 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmişti. Depremler, Tayland ve Çin'de de şiddetli şekilde hissedilmişti.

Depremler ülkede büyük yıkıma yol açarken en son açıklamada, Myanmar'da can kaybının 3 bin 3'e, yaralananların sayısının 4 bin 639'a ulaştığı bildirilmişti.


 

Kaynak: AA