Gazze Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Ebu er-Riş yaptığı açıklamada, temel ilaçların %59'unun, tıbbi malzemelerin ise %37’sinin tamamen tükendiğini söyledi. Ebu er-Riş, sınır kapılarının kapalı kalmaya devam etmesinin, tedavi için yurtdışına gitmeyi bekleyen yüzlerce hasta ve yaralının sağlık durumunu kötüleştirdiğini vurguladı.
Yaklaşık 13 bin hastanın tedavileri için Gazze dışına çıkmak zorunda olduğunu belirten Ebu er-Riş, gıda girişinin engellenmesinin ise gıda güvenliğini tehdit ettiğini ve çocuklar arasında kötü beslenme ve kansızlıktan kaynaklanan ölümleri artırabileceğini kaydetti.
Ebu er-Riş ayrıca, savaş süresince kötü beslenmeye bağlı olarak 52 çocuğun yaşamını yitirdiğini belirterek, “Gıda yardımları gelmediği sürece bu rakamlar daha da artacaktır” dedi.
Gazze'deki hastanelerin, yaralı ve hastaların tedavilerinin sürdürülebilmesi için oksijen istasyonlarına acilen ihtiyaç duyduğunu belirten Ebu er-Riş, sağlık hizmetlerinin jeneratörlerle yürütüldüğünü ancak yakıt, yedek parça, yağ ve filtre eksikliği nedeniyle durma noktasına gelebileceğini söyledi.
Acil müdahaleler için gerekli tanı cihazlarının bulunmaması sebebiyle birçok operasyonun gerçekleştirilemediğini ifade eden Ebu er-Riş, sağlık ekipleri ve ambulansların doğrudan hedef alınmasının, yaralıların tahliyesi önündeki en büyük engellerden biri olduğunu dile getirdi.
Ayrıca su şebekelerinin bozulmasının sağlık ve çevre risklerini artırdığını, bunun da ishal ve cilt hastalıklarının yayılmasına neden olduğunu belirten Ebu er-Riş, savaş döneminde 274 bebeğin doğduktan sonra hayatını kaybettiğini açıkladı.
Son olarak, Gazze'deki 52 temel sağlık merkezinden 16’sının tamamen hizmet dışı kaldığını aktardı.
Gazze'de Sağlık Krizi Derinleşiyor: Çocuk Felci Aşıları Engelleniyor
Filistin Sağlık Bakanlığı, pazartesi günü kutlanacak Dünya Sağlık Günü vesilesiyle yayınladığı açıklamada, sağlık hakkının "hâlâ milyonlarca Filistinli için gasp edildiğini" belirtti ve uluslararası toplumu vatandaşların yaşadığı "sağlık ve insani felakete" son vermeye çağırdı.
Bakanlık açıklamasında, "Dünya Sağlık Günü'nde tüm dünyaya hatırlatıyoruz ki, milyonlarca Filistinlinin sağlık hakkı hâlâ gasp edilmektedir. Gazze Şeridi'ndeki çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve hastalar, en temel sağlık hizmetlerinden bile mahrum bir şekilde ölüm tehdidiyle karşı karşıya. İlaçlar ve tıbbi malzemeler tükenmiş durumda, yakıtın bitmesi nedeniyle hastanelerin büyük bölümü hizmet veremez hâle geldi," ifadelerini kullandı.
Açıklamada ayrıca, Dünya Sağlık Günü'nün Filistin'de, özellikle Gazze'de halkın trajik bir sağlık durumu yaşadığı, sağlık sisteminin ise tamamen çökme noktasına geldiği bir döneme denk geldiği, aynı zamanda insani ve tıbbi ihtiyaçların tarihte görülmemiş bir şekilde arttığı vurgulandı.
"Yaralılar yerde tedavi ediliyor, ameliyatlar anestezisiz gerçekleştiriliyor. Doktorlar ise son derece zor şartlarda, neredeyse hiç ekipman olmadan görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. İsrail ordusunun doğrudan hedef alması sebebiyle hastanelerin çoğu artık kullanılamıyor," ifadelerine yer verildi.
Çocuklara Yönelik Tehdit
Bakanlık açıklamasında ayrıca, İsrail'in çocuk felci aşılarının Gazze'ye girişini engellemesinin salgına yol açabilecek, patlamaya hazır bir saatli bomba olduğunu, bu durumun çocuklara yönelik dolaylı bir saldırı anlamına geldiğini ifade etti.
Yaklaşık 600 bin çocuğun aşıların temin edilmemesi halinde kalıcı felç ve kronik engellerle karşı karşıya kalacağı belirtilen açıklamada, aşıların girişinin engellenmesi durumunda son yedi ayda sarf edilen çabaların da boşa çıkacağı, bunun da zaten ciddi zarar görmüş ve tüketilmiş durumdaki sağlık sistemi üzerinde daha büyük felaketlere yol açacağı kaydedildi.
Bakanlık, açıklamanın sonunda ilgili uluslararası kurumları, İsrail'e baskı yapmaya, aşıların Gazze'ye girişini sağlamaya ve tüm çocuklara erişim için güvenli koridorlar oluşturulmasına imkân vermeye çağırdı.
Gazze'de İnsani Yardımlar Tükendi, Refah Haritadan Silindi
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze'ye yönelik ablukanın sonlandırılmasını ve insani yardımların yeniden bölgeye girişine izin verilmesini talep etti.
UNRWA, mevcut stoklarla Gazze'deki yardımlara devam ettiğini ancak "stokların tükenmekte olduğunu ve durumun giderek kötüleştiğini" belirterek, İsrail'in Gazze'ye insani ve ticari yardımların girişini engellemesinin üzerinden bir aydan uzun süre geçtiğini vurguladı.
"İnsanlık İçin Utanç Verici"
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) bölge sözcüsü, Gazze'deki cinayetlerin ve yardımların engellenmesinin "insanlık için utanç verici" olduğunu söyledi ve bölgeye yardım ulaştırma çabalarının sürdüğünü aktardı.
UNICEF dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye "2 Mart 2025 tarihinden beri hiçbir yardım girişine izin vermediğini, bunun savaşın başlangıcından beri en uzun engelleme dönemi olduğunu ve bunun da gıda, temiz içme suyu, barınak ve tıbbi malzemelerde ciddi eksikliklere yol açtığını" ifade etti.
UNICEF, bu temel ihtiyaçlar karşılanmadığı sürece kötü beslenme ve hastalık oranlarının yükselmesinin beklendiğini ve bunun Gazze'deki çocuk ölümlerini daha da artırabileceğini belirtti.
Refah'ın Haritadan Silinmesi
Gazze Hükümeti Medya Ofisi, İsrail'in Refah kentini haritadan sildiğini ve bölgeyi kapalı bir askeri operasyon alanına çevirdiğini duyurdu.
Açıklamada, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'ta 12 bin metrekarelik bir alanı tamamen yok ettiği, bunun sonucunda kentteki yerleşim bölgelerinin %90'ının (50 binden fazla konutun bulunduğu 200 binden fazla bina) yok edildiği belirtildi.
Telegram üzerinden yapılan açıklamada ayrıca, Refah’taki kanalizasyon altyapısının %85'inin İsrail saldırıları sonucu kullanılamaz hale geldiği ve bölgenin salgın hastalıklar için elverişli bir ortam haline geldiği ifade edildi.
İsrail saldırıları sonucunda Refah kentindeki toplam 12 sağlık merkezi hizmet veremez hale geldi. Bu merkezler arasında İsrail tarafından robotla patlatılarak yok edilen Şehit Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesi, Doğum Hastanesi ve Endonezya Hastanesi de bulunuyor.
İsrail, 8 okul ve eğitim kurumunu tamamen yıktı, kalan okul ve eğitim kurumlarına da büyük zararlar verdi. Ayrıca 100'den fazla cami tamamen ya da büyük oranda yıkıldı.
Bildiride, İsrail ordusunun Refah bölgesinde on binlerce dönümlük tarım alanını buldozerlerle yok ettiği ve belediye ana binası dahil olmak üzere, bölgedeki 36 resmi kurumdan 30'unu imha ettiği kaydedildi.
Gazze hükümet medya ofisine göre İsrail ordusu, Gazze'de 1402 sağlık çalışanını öldürdü, 362'sini tutukladı, 34 hastaneyi ve 80 sağlık merkezini yaktı veya hizmet dışı bıraktı, ayrıca 142 ambulansı bombaladı.
7 Ekim 2023'ten bu yana, ABD'nin koşulsuz desteğiyle İsrail tarafından Gazze'de yürütülen soykırım operasyonları sonucunda, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 165 binden fazla Filistinli şehit oldu veya yaralandı; 11 binden fazla kişi ise kayıp.
Aynı dönemde, İsrail ordusu ve yerleşimcilerin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki saldırılarını artırdığı, resmi Filistin kaynaklarına göre, bu bölgelerde 944'ten fazla Filistinlinin öldürüldüğü, yaklaşık 7 bin kişinin yaralandığı ve 15 bin 700 kişinin tutuklandığı açıklandı.