Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fransız okullarıyla ilgili süreç hakkında konuşan Tekin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Milli Eğitim Temel Kanunu ve diğer eğitimle ilgili yasal düzenlemeler doğrultusunda işlem yapacaklarını belirtti. Tekin, bu okulların yasal sınırlar içinde eğitim vermeye davet edildiğini ifade etti.
Yasal Statü ve Uluslararası Anlaşmalar
Tekin, Fransız okullarıyla ilgili olarak, "Bu okullar, mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Yasal sınırlar içinde faaliyet göstermeleri için uluslararası sözleşme yapılması gerekiyor. İki ülkenin karşılıklı anlaşabileceği uluslararası sözleşme zemininde yasal dayanak oluşmasını arzu ediyoruz." dedi.
Görüşmeler Devam Ediyor
Bakan Tekin, konuyla ilgili olarak ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü ve yeni yasama dönemine yetişme ihtimalinin olmadığını belirtti. Tekin, özellikle Avrupa'daki Türk vatandaşlarının çocuklarının eğitiminde demokratik ve özgür bir zeminde ana dillerini öğrenebilecekleri uluslararası anlaşmalar yapmak için çaba sarf ettiklerini ifade etti.
Öğrenci Sayısı ve Geçmiş Uyarılar
Yabancı ülke okullarındaki öğrenci sayısına ilişkin bir soru üzerine Tekin, "Yasal olmadıkları için elimizde yasal bir veri yok." dedi. Geçmiş hükümetlerin 1993, 1998 ve 2000 yıllarında Fransa'yı bu konuda uyardığını, ancak Fransa'nın adım atmaktan imtina ettiğini hatırlattı.
Öğretmen Yetiştirme ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi hakkında da konuşan Tekin, bu konuda bazı itirazların olduğunu belirterek, "Yaptığımız şeyin hazırlık sürecini dolu dolu geçirdiğimize ve her taraftan görüş aldığımıza inanıyorum. Türkiye'de öğretmen yetiştirme süreciyle ilgili olarak yepyeni bir başlangıç yapıyoruz." dedi.
Kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu'na ne zaman geleceğine dair bir bilgi olmadığını belirten Tekin, "Meclis kapanmadan kanun geçecek mi?" sorusuna ise "Onu bilemem. Tamamen Genel Kurul'un takdirinde." yanıtını verdi.