Milyonlarca çalışanın asgari ücrete ara zam beklentisi karşılık bulmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Asgari ücrete zam olacak mı” sorusuna, “Defalarca söyledik, zam olmayacak” yanıtını vererek tartışmalara kapıyı kapattı.

ÇALIŞANIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Ekonomideki iyileşme seyri devam ederken alım gücünde yaşanan düşüş asgari ücretle çalışanı derin bir düşünceye sevk etti. Alım gücü düşen çalışanlar ay sonunu nasıl getireceğini düşünürken gıda ürünlerindeki artış pazardaki fiyatlar can sıkıcı konumunu koruyor.

ARA FORMÜL OLUR MU?

Ülkeyi refaha çıkaracak ekonomik programın kararlılıkla uygulanması doğru bir formül olsa da ara formül olarak çalışanları da üzmeyecek bir ara formül bulunmalı. Eylül ayında bir ara zam formülü kısık sesle de olsa kulislerde dolaşılırken orta yolu bulacak bir formül gibi duruyor.

Asgari ücrete ara zam yapılması konusu, ekonomik koşullar, enflasyon oranları, yaşam maliyetleri ve işçi hakları gibi birçok faktöre bağlı olarak değerlendirilmeli.

Gıda, kira, ulaşım gibi temel yaşam maliyetlerindeki artışlar, asgari ücretle geçinenlerin hayatını zorlaştırabilir. Ara zam, bu maliyet artışlarını dengelemeye yardımcı olabilir.

ARA ZAMMIN EKSİ YÖNLERİ

Yapılacak zammın bir de eksi yönü bulunuyor. Asgari ücret artışı, işletmelerin maliyetlerini artırabilir. Bu durum, özellikle küçük işletmeler için zorluklar yaratabilir.

Ücret artışları, bazı işletmelerin istihdamı azaltmasına veya işçi çıkarmasına neden olabilir. Bu durum, işsizliğin artması sonucunu doğurabilir.

İşletmeler, artan maliyetlerini tüketicilere yansıtabilir, bu da mal ve hizmet fiyatlarının artmasına neden olabilir.

İki taraflı zorlu bir denklem gibi görünen ara zam süreci bakalım nasıl son bulacak. Bekleyip birlikte görelim…