Uluslararası İlişkilerde, birbirine dost iki ülke yoktur. İki ülkenin ilişkileri, çıkarları birleştiği zaman, ilişkileri kesinlikle iyi olur. Çıkarları zedelendiği zaman, birbirleriyle düşman olurlar.

İki ülkenin birbirini zayıflatmak üzere terörizmi destekleme gibi politikaları var mı, yok mu?

Uluslararası İlişkilerde, birbirine dost iki ülke yoktur. İki ülkenin ilişkileri, çıkarları birleştiği zaman, ilişkileri kesinlikle iyi olur. Çıkarları zedelendiği zaman, birbirleriyle düşman olurlar. Rekabet ortamına gelindiği zaman, her ülke kendi çıkarları doğrultusunda, birçok yöntem kullanır.

Bir kere bütün dünyada, her ülke, öteki ülke ile ilgili gayri resmi kanallardan birtakım şeyler yapar. Bu dünya kuruldu kurulalı, bu sistem böyle işliyor. Terörizmle, biz bu ülkeyi zayıflatalım, rekabette avantajlı duruma geçelim şeklinde olmuyor.

İstihbarat örgütleri, çeşitli amaçlar için, çeşitli hamleler yapıyorlar. Dolaysıyla terörizmle, rekabet açısından bakabilmek için, hangi anlamda rekabet diye sormalı. Mesela Almanya, Türkiye'nin neyini kıskanıyor olabilir? Veyahut Türkiye, Almanya'nın neyini kıskanıyor olabilir? Üretimini mi? Sanayisini mi? Teknolojisini mi? Neyini kıskanıyor olabilir? Bence çok hamaset bir şey… Bu maalesef iç politikada var. Örnek olarak, mesela çok kritik bir ürününüz vardır, bor gibi, altın gibi. O zaman da bunu terörizm ile değil de daha çok ticareti engellemek yönünde olabilir. Dünya kurulduğu günden beri birtakım eylemler yapılmaktadır. Türkiye en son NATO'da birtakım çıkışlarda bulundu. Almanya ile silahlı kuvvetler anlamındaki ilişkilerinde de birtakım zayıflamalar var.

Almanlar, eskiden PKK ile savaşta kendi toplarını, tanklarını kullandırtmazdı. O dönemde, Almanya'da, PKK, bir terör örgütü değildi. Siyasi haklarını elde etmek için savaşan Kürt gerillalar olarak görüyorlardı. Dolaysıyla öyle birtakımkararlaralmışlıklarıdavar.

Ülkelerin,legalolarak terör örgütleriyle, başka bir ülkenin ekonomisini ya da rekabetini zarara uğratalım, daha çoksoğuk savaş dönemi taktikleri. Günümüzde böyle şeylere ihtiyaç yoktur. Bugün,rekabette,birtakımAvrupaBirliğistandartlarında,sizezatenöyleşeylergetiriyorlarki,sizzatenkotalardı,standartlardı,belirliyerlereüretimyapamıyorsunuz.

Dünyanın geldiği noktada, soğuk savaş dönemi taktikleriyle, terörle, bu işler sürdürülmüyor artık. Açık açık ya Amerika'daki gibi bir yere asker çıkarıyorsunuz, orada üs kuruyorsunuz ya da savaş yapıyorsunuz (Irak'taki olduğu gibi…) ama bunu bir terör hareketiyle değil.

Günümüzde teknoloji, baş döndürücü bir hızla gelişmeye devam etmektedir. Artık her şey çok dijital şeklinde yürütülebiliyor. Bu soruya, çok rahatlıkla yapılabileceği kanısında değilim. Biz Almanya'ya yönelik terör örgütlerini desteklemiyoruz. Almanya, PKK ve diğer gruplara yardım ederek, ilişkileri sabote ediyor.

Almanya ile kıyasladığımızda, Türkiye'nin nüfus ortalaması çok genç, dolaysıyla dinamik bir nüfusumuz var. Gelişmekte olan ülkeyiz. Üretimle ilgili sürekli çabamız var. Bunun aksine Almanya'nın da yaşlı bir nüfusu var. Sürekli göç almak durumunda, zorunda olan bir ülke. Üreten bir ülke olarak ihracatı çok iyi olan bir ülkedir. Bizim gibi ülkelere satış yapmak, mal satmak isteyebilir, bu da gayet doğaldır. Bizim enerjimizi üretime değil de günümüzde yaşadığımız, doğudaki terör olayları olsun, iç karışıklıkları olsun, dış karışıklıkları olsun, enerjimizi oralara harcamamızı, üretim ve ekonomik anlamda başarılı olmamamızı isteyebilirler. Bu sadece Almanya özelinde değil, diğer ülkeler üzerinde de olabilir. Yani şu an Rusya da olabilir, Amerika da Çin de olabilir. Sonuçta kendileri ekonomik olarak güçlü olmak için böyle bir faaliyet içinde olabilirler. Ayriyeten dini faktörler olabilir. Almanya'da, Alman ekonomisini hedef alan İslami terör faaliyetleri, buna karşılık, ülkemizde belirli terör örgütlerine mensup gayrimüslimlerin terör faaliyetleri olabilir. Her iki durumda da terör faaliyetinin yapıldığı, ülkenin ekonomisini olumsuz etkiler. Örneğin turizm, yatırımcıların güven kaybı gibi…