Bir BM sağlık yetkilisi AFP'ye bildirdiğine göre perşembe günü AB tarafından finanse edilen yaklaşık 55 ton tıbbi malzeme Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye geçti.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Mrinalini Santhanam, Suriye'ye yönelik AB hava köprüsünün bir parçası olan bu malzemelerin Türkiye'nin güneyindeki Cilvegözü sınır kapısından geçerek kuzeybatıdaki İdlib şehrindeki bir depoya taşındığını söyledi.

Bir hava köprüsü daha var ve Şubat ayında planlanıyor” dedi ve bunun “hala planlama aşamasında” olduğunu, hacim ve ölçeğin belirlenmesi için görüşmeler yapıldığını ifade etti.

İdlib ve Halep bölgesindeki sağlık merkezlerine dağıtılacak olan bu malzemeler, Brüksel’in 13 Aralık'ta duyurduğu AB insani yardım köprüsünün bir parçası.

Yardımın amacı, 8 Aralık'ta Beşar Esad’ın muhalif güçler tarafından devrilmesinin ardından Suriye'nin yıpranmış sağlık sistemini desteklemek.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sevkiyatın içinde 8.000 acil cerrahi set, anestezi malzemeleri, damar içi sıvılar, sterilizasyon malzemeleri ve hastalık salgınlarını önlemek için ilaçlar bulunduğunu belirtti.

2011'de başlayan iç savaş, Suriye'nin sağlık sistemini büyük ölçüde tahrip etti. Aralık ayı sonunda AFP’ye konuşan WHO planlama analisti Lorenzo Dal Monte, “Hastanelerin neredeyse yarısı işlevsel değil” dedi.

50 tonluk sevkiyatın Dubai’den geldiğini ve “esas olarak travma ve cerrahi kitlerden oluştuğunu” ekledi.

WHO ayrıca Danimarka’daki başka bir stoktan getirilen 5 tonluk malzemenin, acil sağlık kitleri, kışlık giysiler ve su arıtma tabletlerini içerdiğini bildirdi.

Kaynak: AFP