Birleşmiş Milletler’den bir araştırmacı perşembe günü, ekibinin Suriye’de yaptığı ilk ziyaretin ardından ülkenin yeni yöneticileriyle "iyi bir ilişki" kurma umudunu dile getirdi. Ekibin önceki ziyareti, 13 yıl önce devrilen Başkan Beşar Esad tarafından engellenmişti.

"Şam’da olmak büyük bir sürpriz" diyen BM Suriye Araştırma Komisyonu (COI) üyesi Hanny Megally, "Birlikte çalışabileceğimiz bir muhatap bulduğumuza dair iyimseriz" ifadelerini kullandı.

"Şu an görevde olan yetkililerle iyi bir ilişki kurmayı umuyoruz" diye AFP’ye konuştu.

BM Suriye Araştırma Komisyonu (COI), 2011 yılında Esad hükümetinin demokrasi yanlısı protestolara baskı uygulamasıyla başlayan iç savaşın ilk günlerinden itibaren Suriye'de işlenen suçlara dair kanıt topluyor.

Esad, araştırmacıların Suriye’ye girişine asla izin vermemişti. Ancak COI üyesi Hanny Megally, yeni yetkililerin bu izni "derhal" verdiğini belirtti.

Daha önce, COI soruşturmalarını uzaktan yürütüyordu. Binlerce kişiyle yapılan görüşmeler ve geniş bir belge arşivi temel alınarak ciddi suçlarla ilişkili 4.000 şüpheliyi içeren bir liste hazırlandı.

Beş günlük ziyareti sırasında Megally, Şam çevresindeki birkaç kötü şöhretli gözaltı merkezi ve toplu mezar alanını gezdi. Adalet ve dışişleri bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi.

Yeni yetkililerin, "hesap verebilirlik ve adalet açısından yaptığımız çalışmanın kendileri için faydalı olduğunu anlamalarını" umduğunu ifade etti. "Ülkeye erişimimiz olmadan belgelediğimiz yerlere şimdi gidip topladığımız bilgileri yeniden doğrulamak ve eksikleri tamamlamak istiyoruz" dedi.

"Pratikte akla gelebilecek her savaş suçunu belgelediğimizi düşünüyorum, ancak yeni bir şeyin ortaya çıkması beni şaşırtmaz. Fakat umarım öyle olmaz" diye ekledi.

Megally, COI’nin amacının “geçmişin tekrarlanmasını engellemek” olduğunu vurguladı. Görevi, Suriye iç savaşındaki tüm tarafları şu anda iktidarda olan muhalefet grubu da dahil olmak üzere soruşturmayı içeriyor.

"Suriye’deki çatışmanın hiçbir tarafı, ‘Biz insan hakları yasalarına ya da uluslararası insancıl hukuka riayet ettik’ diyemez" dedi.

"Ancak artık yeni bir dönemdeyiz... geçmişin hatalarının tekrarlanmadığını söylemek güzel olur."

Editör: Yusuf EMİNİ