Filistin Yönetimi'nin güvenlik güçleri, İsrail'in işgalindeki Batı Şeria'nın tarihi bir direniş merkezi olan Cenin'de şehir üzerindeki kontrolü sağlamaya çalışıyor. Buna karşın Filistin Yönetimi yaptığı bu faaliyetten dolayı yerel halkın güvenini kazanmakta zorlanıyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİ'NİN BÖLGEDEKİ FAALİYETLERİ

Filistin Yönetimi, aralık başında Cenin'e girerek şehir ve bitişik mülteci kampı çevresinde kontrol noktaları kurdu. Bu hamle, Gazze'deki savaş sona erdikten sonra Filistin siyasetinde beklenen değişim öncesinde Filistin Yönetimi'nin pozisyonunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Filistin Yönetimi yetkilileri, Hamas ve İslami Cihad güçlerinin (Filistin Güçleri) Cenin ve Batı Şeria'nın geniş alanlarında üstünlük sağlamasını engellemeyi amaçlıyor. Filistin Yönetimi böylelikle Gazze'deki gibi bir yönetim kurmalarını önlemeyi hedefliyor. Bu tür bir yönetimin, İsrail'le ilişkilerde gerilime yol açabileceği belirtiliyor.

Siyasi analistler, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'daki başarısıyla Gazze'deki savaş sonrası süreçte de rol alabilme şansını artırmayı umduğunu belirtiyor.

Ancak Filistin Yönetimi'nin güvenlik güçleri, Cenin'de güçlü bir karşıtlıkla karşı karşıya kaldı ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki bu küçük şehirde Filistin Güçleri ile çatışmalar yaşandı. Ayrıca, Ürdün Vadisi'ndeki Tubas ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkarm gibi diğer şehirlerde de çatışmalar patlak verdi.

Bazı Cenin sakinleri, Filistin Yönetimi'nin birçok Filistinli tarafından yolsuz ve etkisiz olarak görülen otoritesini Cenin'de sağlamaya çalışırken ödediği bedelden şikayetçi.

Cenin mülteci kampından 65 yaşındaki Mohammad Jarbou, "Siviller öldü" dedi. Oğlunun evinde sağa sapmış bir kurşunla sol kolundan yaralandığını belirterek "Durum felaket" diye ekledi.

Filistin Yönetimi'nin güvenlik güçleri, Cenin mülteci kampında çok sayıda tutuklama yaptı. Şu ana kadar şehir ve kampta en az 13 kişinin öldüğü, bunlardan altısının Filistin Yönetimi güvenlik görevlisi ve birinin de silahlı bir Filistin Güçleri üyesi olduğu bildiriliyor.

FİLİSTİN GÜÇLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Filistin Güçleri, durumdan etkilenmiş gibi görünmüyor.

"Biz küçük bir grubuz ve Gazze üzerindeki kontrolü elde etmek için bizi yok etmek istiyorlar" diyen maskeli bir Filistin Gücü üyesi, güçlerin direnişine değinerek "Şükürler olsun, Cenin'in eşek arısı yuvasından arılarımızı onlara saldık. Direncimizi sürdüreceğiz, inşallah" ifadelerini kullandı.

Filistin Yönetimi'nin Cenin'deki güvenlik operasyonuna ilişkin bir İsrailli güvenlik yetkilisi ise "Güvenlik operasyonları yapma konusunda büyük bir istekleri var ama yetenekleri iyi değil" dedi.

Gazze savaşının artçı şokları, Batı Şeria'daki gerilimleri artırdı. İşgalci Yahudi yerleşimciler, Filistinlilere saldırarak Filistin Yönetimi güvenlik güçleriyle Filistin Güçleri arasındaki çatışmalara ek olarak gerilimi tırmandırdı.

Filistin Yönetimi, Batı Şeria'da sınırlı bir özerklikle faaliyet gösteriyor. Üçüncü yılını dolduran Oslo geçici barış anlaşmaları çerçevesinde kuruldu ve Batı Şeria ile Gazze'de sınırlı bir yetki verildi. Filistinliler, bu bölgelerde bağımsız bir devlet kurmayı umuyor. Ancak 2007 yılında Hamas tarafından Gazze'den çıkarıldı.

İsrail, savaş sonrasında Filistin Yönetimi'nin Gazze'de hiçbir rolü olmaması gerektiğini savunuyor. Ancak çoğu Batılı ve Arap ülkesi, Gazze'nin Filistinliler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtiyor ve Filistin Yönetimi'nin bu süreçte bir rol oynamasını bekliyor.

Son haftalarda zırhlı personel taşıyıcılarıyla ağır silahlanmış Filistin güvenlik güçleri, Cenin ve mülteci kampı çevresinde kontrol noktaları kurdu. Burada, operasyonlara karşı sakinler tarafından defalarca protestolar düzenlendi.

Şehir ve mülteci kampı, uzun süredir Filistin direnişinin merkezi olmuş durumda. Savaşçılar burada İsrail güçleriyle büyük çaplı baskınlar sırasında çatışmış, yıkık yollar ve altyapı izleri bırakmıştır.

SİVİLLERİN OLAYLARA KARŞI TEPKİSİ

Usama el-Hajj, "Ben kişisel olarak bir ay önce kampı terk ettim çünkü kamp kuşatma altındaydı, elektrik ve hizmet yoktu" dedi. "Yeter artık kan dökülmesi."

Ailesi, kardeşinin Filistin Yönetimi güçleri tarafından öldürüldüğünü iddia etti. Filistin Yönetimi ise onun Filistin Güçleri tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Sakinler, Filistin Yönetimi'nin elektrik, su ve kanalizasyon krizine çözüm bulmadığını belirtiyor. Okullar da faaliyette değil. Bazı kişiler, Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin eylemlerini İsrail ordusunun Cenin’de geleneksel olarak yaptığı eylemlerle karşılaştırıyor.

Cenin mülteci kampının 12 yaşındaki sakini Ala Irnawi, "Eğitimimize ihtiyacımız var ve öğrenmemiz gerek" dedi.

"Niye bizi kuşatma altına aldınız ve biz ne yaptık da bunu hak ettik? Öğrenebilmek ve güvenlik sahibi olabilmek istiyoruz, ama sizin yaptığınız şey çocuklar için güvenli değil."

Kaynak: Al Arabiya