28 Şubat sürecinde, başörtüsü taktığı için soruşturma geçiren, maaşı kesilen ve sürgün edilen emekli öğretmen Öznur Daşkıran, yaşadıklarını hafızasından silemiyor.

Düşüncelerin, inançların, kimliklerin üzerinden tankların geçtiği ve özgürlüklerin yok edildiği 28 Şubat günleri. 100 bine yakın kız öğrencinin eğitim hayatından mahrum bırakıldığı, İmam Hatip Okulu öğrencilerinin zulme maruz kaldığı, Kur’an Kurslarının kapatıldığı, Kur’an eğitimine yaş sınırı getirildiği ve özetle İslami kimliğin yok edilmeye çalışıldığı 28 Şubat günleri...

28 Şubat sürecinde, başörtüsü taktığı için soruşturma geçiren, maaşı kesilen ve sürgün edilen emekli öğretmen Öznur Daşkıran, yaşadıklarını hafızasından silemiyor.

Daşkıran, yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinde Edirne İmam Hatip Lisesinde görev yaptığını söyledi.

O dönemde derslere başörtülü girdiği için ilk olarak uyarı ve kınama cezası aldığını anlatan Daşkıran, "O dönemde görevlendirilen müfettişler tarafından çeşitli cezalar verildi. 28 Şubat sürecinde bu soruşturmalar sıklıkla uygulandı. Ben yaklaşık bir dönem içerisinde maaş kesimi ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları aldım. Bu süreçte sürgüne tabi oldum" diye konuştu.

Sürgün edildiği okulda da başörtüsü kullandığı için soruşturma geçirdiğini dile getiren Daşkıran, şunları anlattı:

"Bu soruşturmaların sonunda öğretmenliğe son verilme cezasıyla karşı karşıya bırakıldığımız için mecburi olarak peruk kullandık. O dönemde zor zamanlar geçirdik. İnsan bu yaşadıkları nedeniyle kendini kötü hissediyor. Arkadaşlarınızın arasında sanki büyük bir suç işlemiş de bu kadar peşinize düşülmüş, bu kadar cezalar alınmış psikolojisi altında eziliyorsunuz. İnsanlara bu durumu izah edemiyorduk. Zaten insanlar da 28 Şubat gereği çeşitli nedenlerden dolayı bu konumu ve durumu destekler pozisyonda yer aldı. Yakın bulduğumuz arkadaşlarımızdan bile destek göremedik o yıllarda."

"Hayatımın her alanında karşıma çıktı"

Daşkıran, kamuda başörtüsü kullanımı serbest oluncaya kadar sıkıntılar yaşadığını, 1997 yılında başlayan sürecin hayatının her alanında karşısına çıktığını anlatarak, "1999'un sonunda ikinci çocuğuma hamileyken bu durumun en hızlı dönemini atlattım diye düşünüyorum. Çünkü o zaman ücretsiz izin aldım. Bir yıl rahatladım ancak işe tekrar başladığımda yerim değiştirildi ve norm fazlası öğretmenlik durumu karşımıza çıkarıldı" dedi.

Daşkıran, geçirdiği trafik kazası nedeniyle malulen emekli olduğunu bildirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Arkadaşlarım şu anda başörtüleriyle görevine devam ediyor. Bu bana nasip olmadı. 10 yıl kadar perukla görev yapmak zorunda kaldım. Bu süreçte geçirdiğim kaza nedeniyle malulen emekli oldum. Benim emekliliğimin ikinci yılında başörtüsü yasağı kalktı. Tam olarak kalkmasa da rahatlama dönemine geçildi. Bu bana nasip olmadı ama başörtüsüyle okula gidebilmeyi ve ders verebilmeyi çok isterdim. Peruk çok sıkıntı çıkarıyordu. Bunun yazı var, kışı var. Sıcaklarda başörtüsünün üzerine peruk takmak çok bunaltıcı oluyordu. Neredeyse artık öğretmenliği bırakacak duruma gelmiştik. 'Bu ne kadar daha devam edecek' diye kendi kendime çok sordum. Herkes bu sıkıntıları yaşadı. Ben de bu toplumun bireyiyim, benim herhangi bir suçu teşkil edecek davranışım olmadı, rahatlıkla ben de 'Sizlerden birisiyim' diyerek sınıflara girip çocuklara ders vermeyi yaşayamadım."