Siverek-Kahta Karayolu'nun 30. kilometresinde bulunan bu sütunların, bölge turizmine büyük katkı sağlaması bekleniyor. Dünyada benzerlerine çok az rastlanan bu doğal oluşumlar, UNESCO tarafından Kuzey İrlanda’da koruma altına alınmış olan 12 metre yüksekliğindeki bazalt sütunları anımsatıyor. Türkiye'de ise Manisa’daki Kula-Salihli bölgesinde benzer sütunlar, jeopark alanı olarak ilan edilmişti.
Bölge halkı ve ziyaretçiler, bu doğa harikasının korunması ve jeopark ilan edilmesi için çağrıda bulunuyor. Karayolu üzerinde seyahat eden pek çok kişi, bu benzersiz taşları görmek için durarak fotoğraf çektiriyor.
Bu benzersiz oluşumlar, bir gezi sırasında şans eseri keşfedildi. Gezi sırasında taşları fark eden Mehmet İlyas Gizligöl, bu taşların en az 2 milyon yıl öncesine, Karacadağ volkanının patladığı döneme ait olduğunu belirtti. Gizligöl, "Taşların insan eliyle yapılmış gibi görünmesi ilgimi çekti. İnternette kısa bir araştırma yaptığımızda, bunların dünyada sadece birkaç yerde görülen ve UNESCO tarafından korunan doğal bazalt sütunlar olduğunu öğrendik. Bölgenin kültür turizmi ve jeoturizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz," dedi.
Vatandaşlar ve uzmanlar, bu doğa harikasının korunması ve yol çalışmalarının durdurulması gerektiğini vurguluyor. Bölgenin, yakınındaki Takoran Vadisi, Nemrut Dağı ve Adıyaman ile Siverek havaalanlarına olan yakınlığıyla büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor.