Milyonlarca araç UTSS için değişime giderken yeni gelen sistemle ilgili tartışmaların alevi sönmüyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTSS) için 8 milyon araç 1 Şubat olan son güne kalmamak için adeta yarış yaptı. Bunun en önemli nedeni kaydı tamamlamayan sürücülere 28 bin liraya kadar uygulanacak olan para cezaları idi.
Sadece ticari aracı olanları ilgilendiren bu uygulama beraberinde de bitmeyen tartışmaları getirdi. Bu tartışmalardan biri fiyatı oldu. UTSS'de kullanılacak olan çipin maliyeti ile satış rakamı arasında olduğu belirtilen rakam eleştirilerin odağı oldu. Bu iddia farklı platformlara içerik üreten Ömer Ekinci tarafından ortaya atıldı. Ekinciye göre bu sistemin maliyeti sadece 5,5 TL iken 2.700 TL'ye satılıyor ve bu da ticari araç sahiplerini büyük bir yükün altına koyuyor.
Bu iddia ile birlikte araç sahiplerinin mağduriyeti bununla da bitmiyordu. Bazı araç sahipleri belgelerini tamamlamalarına rağmen yazılımsal eksiklerine nedeniyle işlemlerini tamamlayamadığı haberleri oldu. Haber yayına hazırlandığında ilgili makamlardan iddialarla ilgili bir açıklamaya ulaşılamadı.
İSRAİL YİNE İŞİN İÇİNDE Mİ?
Ömer Ekinci'nin iddiası bununla da sınırlı değil. Ekinci, X hesabından gerçekleştirdiği paylaşımda Türkiye'deki binlerce petrol istasyonlarını yöneten mekanizmayı elinde tutan TURPAK firmasının İsrail ve ABD ile olan ilişkilerine dikkat çeken bir yazı kaleme almış ve olayı detayları ile ortaya koymuş. Ekinci'nin gönderisinde şu bilgilere yer veriliyor:
"Türkiye'de 6500 akaryakıt istasyonunun tüm teknolojisini, otomasyonunu, pompa sistemlerini kuran, adeta tekel gibi bir şirket var. Adı TURPAK
Müşterileri OPET, Shell, Petrol Ofisi, Sunpet, Aygaz, BP, Aytemiz, mOil, Milangaz , yani neredeyse akaryakıt şirketleri.
Bu şirket şu andaki araçlara UTTS montajını yapan en büyük şirket. Öyle ki http://UTTS.org u bile almışlar, girdiğinizde TURPAK'a ulaşıyorsunuz. Anlıyoruz ki #UTTS'nin en büyük paydaşı TURPAK. Pastanın en büyük dilimi de onun.
Araçlardaki UTTS modülünü okuyacak olan pompa sistemindeki UTTS sistemini akaryakıt istasyonlarına kuran şirket yine TURPAK.
Peki TURPAK kim? Eskiden ORPAK adında bir İsrailli şirketin Türkiye'deki şirketiydi. ORPAK'ın sahibinin ismi Hayim Kohen
Sonra Gilbarco Veeder-Root isimli bir Amerikalı şirket ORPAK'ı 2018'de satın aldı.
ORPAK'ın İsrailli bir şirketken CEO'su olan Shay Bakfan isimli bir Yahudi yönetici ( Tel Aviv University'den mezun ) şu anda Gilbarco Veeder-Root'un bir başka şirketi olan Vontier'in CEO'su.
Gilbarco Veeder-Root şirketinin aldığı tek İsrailli şirket ORPAK değil.
2015 yılında da yine İsrailli Odysii isimi bir şirketi satın almış. Odysii 2004 yılında kurulan Tel Aviv merkezli Odysii, istihbarat yazılım çözümleri sağlayan küresel bir yazılım şirketi.
Ama ne hikmetse bu İsrailli istihbarat yazılımları şirketi satın alındıktan sonra ortadan kaybolmuş. http://Odysii.com a erişilemiyor. Yani şirketi bünyenin içinde eritmiş. Odysii ortadan kaybolmuş.
israilli şirketlere yönelik dünyada oluşan tepki sonucu birçoğunun ABD şirketi gibi görünmeye başladığını biliyoruz.
Gilbarco Veeder-Root için gizli İsrailli bir şirket demek için elimizde bir delil yok. Ama yukarıdaki satın almalar enteresan.
Ve sonuç olarak bu şirketin Türkiye'deki şirketi Türkiye'de 6500 adet petrol istasyonunu tepeden tırnağa yönetiyor. Tek tuşla hem de.
Bu yetmiyormuş gibi bir de UTTS'nin araçlara montajının da en büyük oyuncusu yine TURPAK, yani Amerikan Gilbarco Veeder-Root şirketi.
Enteresan olan bir durum da şu, Gilbarco ORPAK'ı satın alıyor, ORPAK ismi tarihe karışıyor ama hem Gilbarco, hem de TURPAK, ORPAK'ın logosundaki amblemi (Kırmızı - Mavi - Yeşil ) kullanmaya devam ediyor. İlginç değil mi?
İsrail bağlantısını hiç görmesek, yok saysak bile Türkiye'deki milyonlarca aracın akaryakıt alıp alamaması ve binlerce istasyonun akaryakıt satıp satamaması bir Amerikan şirketinin kurduğu sisteme bağlı.
Bütün bu anlattıklarım size mantıklı ve hayatın doğal akışına uygun geliyor mu?
Acil bir durumda, bir seferberlik halinde arabalarımıza binip akaryakıt istasyonuna kadar gidebiliriz.
Sadece biz değil, Ambülanslar, polis ve askeri araçlar, itfaiye araçları...
Peki ya sonrası?"
"İsrail menşeili bir firma kesinlikle görev almamaktadır"
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) teknolojisinin yüzde 100 güvenli şekilde ve Türk mühendislerince geliştirildiğini bilirtmişti geçtiğimz yıl sonu yaptığı açılamada.
Halen 1500'den fazla yetkilendirilmiş TTB montaj firması ve bu konuda eğitim almış 4 binden fazla teknisyenin, ülke çapında, araçlara TTB montajına büyük bir hızla devam ettiğine dikkati çekilen açıklamada, şu bilgiler paylaşılmıştı:
"Bugün itibarıyla, sipariş verilen TTB sayısı 1,1 milyon, UTTS'ye kayıtlı akaryakıt istasyon sayısı ise 4 bin seviyesindedir. UTTS kapsamında TTB'ler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yerli yazılımlarla programlanmaktadır. Temin edilen tüm veriler Türkiye'de bulunan veri merkezlerinde muhafaza edilmektedir. Genel Müdürlüğümüz dışında 3 yerli firma, akaryakıt istasyonu donanımlarını üretip satabilmesi için Darphane tarafından yetkilendirilmiş ve bu suretle rekabetçi bir ortamda bu donanımların temini ve kullanılması sağlanmaktadır. TTB'lerde kullanılan çipler TC pasaport ve kimlik kartı gibi resmi belgelerin üretiminde Darphane tarafından yıllardır güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca söz konusu çipler arabaların birçok bileşeninde farklı amaçlar için zaten bulunmaktadır. UTTS kapsamında, Hollanda menşeili, NASDAQ Borsasında işlem görmekte olan NXP firmasının ürettiği çipler boş olarak satın alınmaktadır. Çiplerin tüm yazılım ve güvenlik unsurları ise Darphanenin bilgi birikimi ve tecrübesiyle yerli ve milli olarak geliştirilmiştir. Gerçeği yansıtmayan ve yanıltıcı nitelikteki iddiaların aksine, UTTS teknolojisi yüzde 100 güvenli şekilde ve Türk mühendisleri tarafından geliştirilmektedir. UTTS'de kullanılan çiplerin üretimi, programlanması veya ithalatı konularında İsrail menşeili bir firma kesinlikle görev almamaktadır. Bu açıklamalara rağmen, bilinçli bir şekilde ortaya atılan mesnetsiz iddiaların devam etmesi halinde hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyuna duyururuz."