Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan'da 16 aydır devam eden "acımasız çatışmalar" nedeniyle dünyanın en büyük yerinden edilme krizine uyum sağlamaya çalışan milyonlarca insanın karşı karşıya olduğu kıtlık, seller ve zorluklara dikkat çekti.

ZAMZAM MÜLTECİ KAMPI'NDA CİDDİ GIDA KITLIĞI

Açıklamada, yarım milyon yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapan Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir'deki Zamzam Mülteci Kampı'nda, yüksek oranda yetersiz beslenme ve ölüme yol açan ciddi gıda kıtlığının yaşandığı aktarıldı. Sudan genelinde, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin neredeyse tamamının, ciddi düzeyde gıda güvensizliğinin görüldüğü bölgelerde yaşadığı vurgulandı.

SELLERİN YERİNDEN ETTİĞİ ON BİNLERCE KİŞİ

Haziran ayından bu yana meydana gelen sellerin, Sudan'ın 18 eyaletinin 11'inde 20 binden fazla kişinin yerinden edilmesine yol açtığı kaydedildi. Sellerin sebep olduğu altyapı sorunlarının, yardım dağıtımının aksamasına neden olduğu bilgisi paylaşıldı.

SUDAN'DA 25,6 MİLYON İNSAN AÇLIK TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA

Açıklamada, "Önümüzdeki üç ay içinde çatışmaların yayılmasıyla tahmini 25,6 milyon insanın akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalması bekleniyor" denildi.

IOM'DEN UYARI: DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞEBİLİR

IOM Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Othman Belbeisi, "Çatışmalar ve insani erişime yönelik kısıtlamalar devam ederse bu koşulların süreceğine ve daha da kötüleşeceğine şüphe yok. İnsani durum bir kırılma noktasına, felaket ve trajik bir noktaya ulaştı" dedi.

SUDAN'DA SELLER 77 CAN ALDI

Sudan'ın farklı eyaletlerinde etkili olan şiddetli yağış ve seller nedeniyle hazirandan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 77'ye çıktığı açıklanmıştı. Ülkede temmuz ile ekim ayları arasında yaşanan sel ve taşkınlar sonucu her yıl 100'den fazla kişi hayatını kaybediyor, on binlerce ev, iş yeri ve tarım arazisi zarar görüyor.

SUDAN'DAKİ İÇ SAVAŞ VE BARIŞ GİRİŞİMLERİ

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası, sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 16 aydır devam ediyor. Nisan 2023'te başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta, ordu kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken, HDK batı ve güney eyaletlerinde etkili oldu.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Birleşmiş Milletlere göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 18 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Kaynak: AA