TÜRKİYEDE “YOLSUZLUKLA MÜCADELE KURULU “ KURULMALIDIR
Yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleyi esas alan, bu konuda her türlü çalışmayı tek elden yürüten, denetleyen ve hiç bir bakanlığa bağlı olmayan Merkez Bankası örneği özerk bir yapıya sahip “ Yolsuzlukla mücadele kurulu “ kurulmalıdır.
Bu” kurul üyeleri” özerk ve bağımsız üstün yetkilerle donatılmış, siyasi yapılanmadan uzak, donanımlı, tarafsız, dürüst ve topluma örnek ve önder olabilecek çapta kişilerden oluşmalıdır.
Bu bağlamda, 657 sayılı personel rejiminde reform, mevzuatın yeniden düzenlenmesi, yaptırımların ağırlaştırılması gibi önlemler alınmalıdır
Yolsuzluk ve rüşvetle mücadelede yetersiz kalınmıştır.
Kamu hizmet standartları yönetmeliği değiştirilmeli, kamu görevlisi hizmet performansına göre ücretlendirilmelidir. Hızlı ve etkin performansa ücret ödülü kötü hizmet sunan personele ise parasal cezai indirim uygulanmalıdır.
Yolsuzluk yapanlar kamu görevlileri olduğu için yaptığı görev ise kamu adına olduğu için burada uygulanacak cezai müeyyidelerde arttırılmalıdır.
Türk mevzuat sisteminde yolsuzluğa kapı aralayan maddeler değiştirilmeli bürokratik engeller ihtiva eden maddeler ayıklanmalıdır.
Her türlü kanun, kural ve yönetmelikler şeffaf ve anlaşılır olmalıdır. Farklı yorumlar, farklı uygulamalar demektir.
Denetimin bağımsızlığı ilkesi gerçekleştirilmelidir.
Türkiye’nin her yerinde vatandaşlar tarafından yapılacak olan ihbar ve şikâyet bildirimleri “ yolsuzlukla mücadele kurulunda “ oluşturulan ihbar hattına yapılacak ve ihbar merkezi konu ilgili birime aktararak etkin ve süratli bir şekilde ihbar değerlendirmelidir.
Yolsuzluk ile mücadeleye engel olan Ceza Mahkemeleri Usul Kanunundaki maddeler değiştirilmeli, özellikle bu konuyla ilgili zamanaşımı süreleri artırılmalıdır.
Kamu gücünü kullanan memurların, yasal kamu zırhına bürünmeden daha hızlı bir şekilde yargılanmalarını sağlayacak, çağımıza uygun yeni bir kanun çıkartılmalıdır. Zira bu kanun sebebiyle yolsuzluk ve rüşvete bulaşmış pek çok kamu görevlisi hakkında hiçbir ceza davası açılamamaktadır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda değişikliğe gidilmeli, yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleye uygun maddeler eklenmelidir. Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele için her adliyede ihtisas mahkemeleri kurulmalı, bu mahkemelerde görev alacak olan hâkim ve savcılar özel olarak seçilmelidir.
Kamu yönetiminin yolsuzluk riskini içeren süreçlerin gözden geçirilmesi
Yasal çerçeve yalınlaştırılmalı, formaliteler en aza indirilmelidir
Her kamu örgütünde bulunacak olan halkla ilişkiler birimleri ve yakınmaları dinleyecek birimlerde yardımcı olabilirler.
Kamu işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılması da yolsuzluk risklerini azaltır. Bu amaçla işlem ve süreçlerin yeniden gözden geçirilmesi, uygulanması gibi önlemler alınabilir.